Fordulat az osztatlan közös földtulajdon ügyében: hamarosan jönnek a részletszabályok

Fordulat az osztatlan közös földtulajdon ügyében: hamarosan jönnek a részletszabályok

agrarszektor.hu
Kevesebb mint egy hónap múlva megszűnik az osztatlan közös földtulajdon Magyarországon, de a júliusban elfogadott törvény által beígért végrehajtási rendelet, amely segítené a tulajdonosok eligazodását, még mindig nem jelent meg. Politikusi nyilatkozatok után most végre kiderült, mikor teszik közzé a részletszabályokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az országgyűlés július 3-án fogadta el az osztatlan közös földtulajdon rendezéséről szóló törvénycsomagot, amely olyan jelentőségű, hogy a kormány döntésének megfelelően önálló törvénycsomagként nyújtotta be az Agrárminisztérium, írta meg a napi.hu. Az osztatlan közös tulajdoni forma problémája nemcsak a mintegy 170 ezer regisztrált magyar földművest érintheti. Érdekeltté szeretnék tenni azokat is az osztatlan közös földtulajodon megszüntetésére, akik például a Budapesten élnek, de vidéken örököltek földet. Viszont azt, hogy a rendszert pontosan hogyan vezetik ki január 1-től, a kormány még nem tisztázta végrehajtási rendelettel.

A múlt héten korrupciós ügye miatt bűnügyi felügyeletbe helyezett Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára még a nyáron pár részletet megosztott, így az tudható, hogy a szabályozás értelmében, ha valaki szeretné megvásárolni a nem elérhető vagy vélhetően már elhunyt tulajdonostárs tulajdoni hányadát, a törvény hatályba lépése után egy értékbecslést követően az adott tulajdoni hányadra eső pénzösszeget bírósági letétbe kell helyeznie, hogy magához válthassa az adott földrészletet.. Magyarországon 15 év az ingatlan-elbirtoklás ideje. Ezzel szemben áll azonban, hogy a tulajdonjogi igények nem évülhetnek el. Ezért a jogszabály szerint 15 évig kell letétbe helyezni az adott összeget, s ha nem jelentkeznek a tulajdonosok, 15 év után az összeg az államra száll.

A végrehajtási rendeletről, amely tisztázná a részletszabályokat viszont még mindig nem tudni semmit, pedig január 1-je már kevesebb mint egy hónap múlva itt van, ezért a Demokratikus Koalíció egy képviselője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy az osztatlan közös földtulajdon több évtizedes negatív öröksége a magyar agráriumnak, melynek fokozatos felszámolása kiemelt célja a kormányzatnak.

Az Agrárminisztérium ennek érdekében az idei évben jelentős hatással bíró intézkedéscsomagot készít elő, melynek részét képezi a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon megszüntetése új metódusainak kidolgozása, illetve az osztatlan közös tulajdonú ingatlanokban fennálló állami tulajdonrészeket érintő értékesítési program megindítása is, írta Nagy István. Az agrárminiszter válaszában azt is jelezte, hogy január 1-től valóban hatályos lesz a júliusban elfogadott rendelet, de a végrehajtási rendeletet csak december közepén hirdetik ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31