2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Agrárpénzek

Vesztegetési ügy az Agrárminisztériumban: százmilliót is kaszálhatott a bűnös cég

Önkormányzati és állami cégeknek is dolgozik a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitkár vállalkozása, amely brutális bevételeket produkált az elmúlt években. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban menesztette Nagy Jánost, miután kiderült, hivatali vesztegetés miatt nyomoznak ellene.
 
 

Az ügyészség gyanúja szerint 2020 nyarán egy vállalkozó 5%-os tulajdonrészt ajánlott az agrárminisztériumi tisztségviselőnek egy újonnan alapított cégben, ha Nagy segít megnyerni annak a vállalkozásnak egy több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatást, írta meg a Blikk. Nagy János az ajánlatot elfogadta, az ígért tulajdonrészt is megkapta, ám lebukott, majd bilincsben vitték el a rendőrök, jelenleg pedig házi őrizetben van. Az ügyről az Agrárszektor is beszámolt.

A vállalkozó szintén gyanúsított. A cégadatok és az ügyészségi dokumentumok alapján ez a személy vagy egy volt polgármester, vagy egy kistelepülés önkormányzati képviselője. Mindketten tagjai annak a cégnek, amelynek Nagy János „segített”.

Nagy János az egyik cégét társával 2018-ban alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitkár lett. A cég igen sikeres volt: már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkált, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra kúszott fel. A honlapján „legmagasabb diszkréciót” ígérő cég tevékenysége módfelett széles skálán mozog, a vezetői tréningektől és a földügyeket érintő tanácsadástól egészen az adatvédelmi tisztviselő szolgáltatásig. Utóbbi területen Belváros-Lipótváros is alkalmazza a céget: az önkormányzat közterület-felügyeletének és szociális intézményeinek honlapján is Nagy János az üzlettársa, illetve közös cégük szerepel adatvédelmi tisztviselőként.

A jogász- és közgazdász- végzettségű Nagy János 2005-ben kezdett dolgozni birtokügyi referensként az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban, ezt követően végigjárta a szamárlétrát. 2010-től a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője volt, négy évvel később pedig főosztályvezetővé léptették elő a földművelésügyi tárcánál. Végül a negyedik Orbán-kormány alatt lett az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu