Pályázati dömping jöhet 2022-ben: gyorsabb elbírálásra készülhetnek a gazdák

agrarszektor.hu
Nemcsak az átmeneti években, de 2023-ban is azt szeretnénk, ha mind az alapanyag-előállításban, mind a feldolgozásban nagy volumenű beruházások tudnának megvalósulni - mondta el Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakpolitikus beszélt arról is, hogy a következő időszakban mindent megtesznek majd azért, hogy a pályázatok benyújtása minél egyszerűbben és zökkenőmentesebben, a támogatói döntések és a kifizetési kérelmek elbírálása pedig minél gyorsabban meg tudjon valósulni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A következő időszakban is támogatni szeretnénk a nagy volumenű beruházásokat - ismertette Viski József a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy régebben (2015-16-ban) kisebb forrásból tudtak gazdálkodni, ezért akkor elsősorban a családi, mikro-, kis és középvállalkozásokat juttatták előnyhöz. Igaz, ekkor még korlátozva volt az elnyerhető támogatások összege is. Ezt 2021-ben megnövelték, és sok esetben már 2 milliárd forintra is lehet pályázni, illetve az élelmiszeripari pályázatoknál akár 5 milliárdos támogatást is igénybe lehet venni. Viski József elmondta, hogy ez így fog maradni az átmeneti években és a jövőben is, mivel azt szeretnék, hogy az alapanyag-előállításban és a feldolgozásban is nagy volumenű beruházások valósuljanak meg.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt arról is, hogy azt még nem lehet tudni, hogy milyen új pályázati felhívások lesznek a felsoroltakon túlmenően. Mivel szinte minden ágazat részére minden lehetséges pályázatot megnyitottak, nagyon új konstrukciókkal nem fognak előállni, hanem a régieket újra megnyitni, esetleg a pályázati feltételeken könnyíteni, változtatni. A cél, hogy ezek minél inkább hozzáférhetőek legyenek - jelentette ki Viski József.

Viski József beszélt arról is, hogy a jövőben megpróbálják felgyorsítani a döntéshozatalt a pályázatoknál. Jelenleg versenyt futnak az idővel és az árakkal, hiszen van egy nagy mértékű áremelkedés az építőiparban, valamint a munkaerő is egyre drágul. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a következő időszakban a nagyobb beruházásoknál 4-5 hónap alatt, az egyszerűbb gépbeszerzéseknél pedig 3 hónap alatt szeretnék meghozni a támogatói döntéseket. Emellett megpróbálnak könnyítéseket is eszközölni a pályázatok benyújtásánál, valamint mindent megtesznek azért, hogy a kifizetési kérelmek elbírálása is gyorsabb legyen.

Jelenleg 45-50 nap egy kifizetési kérelem átfutása, de ha a döntéshozatali dömping lemegy az intézményrendszerről, a kifizetési oldal tovább gyorsulhat

- jelentette ki Viski József.

Címlapkép forrása: Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?