40 milliárdos támogatást kapnak a gazdák: mutatjuk, kik és hogyan pályázhatnak

40 milliárdos támogatást kapnak a gazdák: mutatjuk, kik és hogyan pályázhatnak

agrarszektor.hu
Megjelent a 2021-ben induló Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című pályázati felhívás. Az új VP ÖKO pályázaton két alintézkedés keretében pályázhatnak az ökológiai gazdálkodás támogatására azok a gazdák, akik megfelelnek a kiírás feltételeinek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjelent a 2021-ben induló Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú) felhívás - írta meg honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az új pályázati felhívással kapcsolatban az Agrárkamara összegyűjtötte a legfontosabb információkat:

 • A pályázat 40 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre.
 • A pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka: 2022.január 1. - 2024. december 31.
 • A támogatás feltétele legalább a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodás folytatása szántó, gyep, ültetvény földhasználati kategóriában, az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt.
 • A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető, aki élni kíván a lehetőséggel és a pályázati felhívásban megadott határidőig kérelmet nyújt be.
 • A Magyar Államkincstár felületén, ügyfélkapun keresztül történő benyújtással lehet kérelmezni, a 2021. október 25-től 2021. november 25-ig terjedő időszakban.

A kedvezményezettek a támogatásba vont teljes területük vonatkozásában a kötelezettségvállalási időszakra vállalják, hogy

 • az "Ökológiai termékek termelésének és címkézésének uniós szabályairól" szóló 834/2007/EK Tanácsi rendelet, illetve 2022. január 1-jétől az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 rendelete szerint ellenőrzés alatt van;
 • az adott év minden napjára vonatkozóan hazai akkreditációval rendelkező ökológiai tanúsító szervezettel kötött érvényes szerződéssel rendelkeznek;
 • valamint a támogatásba bevont kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területnek (KET) szerepelnie kell valamely ökológiai tanúsító szervezet nyilvántartásában a teljes támogatási időszakban

Két alintézkedés keretében lehet pályázni az ökológiai gazdálkodás támogatására. Ezek az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és az Ökológiai gazdálkodás fenntartása kategóriák. Ez alapján a támogatási összeg is eltérő:

Forrás: NAK

A támogatási intenzitás minden esetben 100%, degresszió a VP ÖKO esetében nem kerül alkalmazásra. Az előző ÖKO kiírásokhoz képest újdonság, hogy 2022. január 1-ig el nem telepített ültetvénnyel is lehet pályázni. Ebben az esetben nyilatkozni kell arról, hogy az ültetvény legkésőbb a 2023. évi egységes kérelem szankciómentes határnapjáig eltelepítésre kerül.

A gyepgazdálkodás esetén mind a legeltetéssel, mind a kaszálással történő hasznosítás esetén saját legeltethető (0,2 állategység/hektár (ÁE/ha)) állatállománnyal kell rendelkeznie a pályázónak. Fontos megemlíteni azt is, hogy az ökológiai gazdálkodás támogatásba bevont terület egyúttal nem vihető be az agrár-környezetgazdálkodási támogatásba (AKG) is. Az AKG-vel kapcsolatos tudnivalók ebben a cikkünkben olvashatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A benyújtandó pályázat részeként, a támogatásba bevinni kívánt összes kötelezettségvállalással érintett terület (KET) vonatkozásában elektronikus úton kell megadnia a területek beazonosítására szolgáló EOV koordinátákat alfanumerikusan vagy az azokat tartalmazó shape file-ok feltöltésével. Az adott földhasználati kategóriába eső területeket az ökológiai státuszuk (átállt vagy átállás alatti) alapján, az átállás alatti területeket pedig még az átállási időszak kezdetének éve alapján is külön KET-ként kell kimérni. Továbbá külön KET-ként kell kimérni azon szántóföldi területeket, amelyeken a takarmányoktól eltérő évelő szántóföldi növények termesztése történik.

A támogatási kérelmek országos rangsorának összeállítása földhasználati kategóriánként, és ezen belül átállás alatti és átállt területenként külön-külön történik. A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár:

 • a Natura 2000 terület, a nitrátérzékeny terület és a VTT területi szempontok szerint, ha a terület több mint 50%-a az adott fedvényen helyezkedik el,
 • a gazdaság teljes területe kevesebb mint 300 ha,
 • ha az előző ÖKO programban szerepelt a gazdálkodó (VP4-11.1.-11.2.-15, vagy VP4-11.1.-11.2.-18),
 • ha szaktanácsadóval kötött szerződéssel rendelkezik és az mellékelve van a pályázathoz,
 • gazdaság összterületéhez viszonyítva, adott földhasználati kategóriában a programba bevinni kívánt terület aránya minél nagyobb.

Amennyiben a támogatást igénylőnek 2021. évben nem volt egységes kérelme, úgy a gazdaság méretére, valamint a földhasználati kategóriákon belül az ökológiai gazdálkodás támogatásba bevitt területek vonatkozásában a maximálisan adható pontszám kerül meghatározásra. A felhívás szerinti határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs. A vállalt tevékenységeket a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt szükséges betartani. Az ÖKO pályázati felhívás részletei ezen az oldalon találhatók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03