Újranyílik a hatalmas keretösszegű pályázat: így juthatnak hozzá a pénzhez a gazdák

Újranyílik a hatalmas keretösszegű pályázat: így juthatnak hozzá a pénzhez a gazdák

agrarszektor.hu
Megjelent a 2021-ben induló Agrár-környezetgazdálkodási pályázati felhívása. Az új VP-AKG keretén belül a korábbi költségvetési ciklushoz képest jóval több támogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik megfelelnek a kiírás feltételeinek, és minden választható előírást be is kívánnak tartani.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjelent a 2021-ben induló Agrár-környezetgazdálkodás kifizetés pályázati felhívás (VP4-10.1.1-21) - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján. Az új pályázati felhívással kapcsolatban az Agrárkamara összegyűjtötte a legfontosabb információkat:

 • A pályázat 360 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre, mely összeg önmagában is több, mint az előző kettő 5 éves támogatásokra összesen rendelkezésre állt.
 • A pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka: 2022.január 1. - 2024. december 31.
 • A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető, aki élni kíván a lehetőséggel és a pályázati felhívásban megadott határidőig kérelmet nyújt be.
 • A Magyar Államkincstár felületén, ügyfélkapun keresztül történő benyújtással lehet kérelmezni, a 2021. október 25-től 2021. november 25-ig terjedő időszakban. A felhívás szerinti határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs.
 • A támogatásban a VPAKG2015-höz hasonlóan 16 tematikus előíráscsomagból lehet választani, (horizontális - mindenki számára elérhető -, valamint zonális - azaz csak bizonyos feltételeknek megfelelő területeken gazdálkodók számára elérhető).
 • A benyújtandó pályázat részeként, a támogatásba bevinni kívánt összes kötelezettségvállalással érintett terület (KET) vonatkozásában elektronikus úton kell megadnia a területek beazonosítására szolgáló EOV koordinátákat alfanumerikusan vagy az azokat tartalmazó shape file-ok feltöltésével. Tehát valamennyi érintett területet 3 m-es pontossággal fel kell mérni, s az így kapott shape filokat fel kell tölteni az elektronikus felületre. Amennyiben a gazdálkodó korábbi támogatási ciklusban is részt vett, s az eredeti shape filok megfelelőek, úgy azokat is használhatja továbbra is, csak a mérési jegyzőkönyveket aktualizálnia kell.
 • Fontos a méréseknél, hogy ültetvény tematikus előíráscsoport esetében a dió, gesztenye és hagyományos gyümölcsösöket külön kötelezettségvállalással érintett területbe kell lemérni, s megnevezni.
 • Az AKG-ba bevinni kívánt ültetvények maximális életkora max 26 év lehet, kivéve szőlő, dió, gesztenye és hagyományos gyümölcsös. Igazolást erről nem kell csatolni, mert a hivatalok ezt egymás között letisztázzák.
 • 2022. január 1-ig el nem telepített ültetvénnyel is lehet pályázni. Ebben az esetben nyilatkozni kell arról, hogy az ültetvény legkésőbb a 2023. évi egységes kérelem szankciómentes határnapjáig eltelepítésre kerül. (Ekkor a levélanalízis választható előírás nem igényelhető).
 • Bizonyos kivételekkel a kötelezettségvállalás időszakára jogszerű földhasználatot kell igazolni. Ezt a beadáskor természetesen nem kell csatolni, csak fel kell készülni ezen követelményre.

A fentiek értelmében az alábbi támogatási összegekre lehet pályázni, amennyiben a gazdálkodó minden választható előírást is be kíván tartani területén:

Forrás: NAK

A támogatási intenzitás minden esetben 100%, degresszió a VP AKG2021 esetében nem kerül alkalmazásra. A gyepgazdálkodás esetén mind a legeltetéssel, mind a kaszálással történő hasznosítás esetén saját legeltethető (0,2 állategység/hektár (ÁE/ha)) állatállománnyal kell rendelkeznie a pályázónak. Fontos megemlíteni azt is, hogy az agrár-környezetgazdálkodási támogatásba (AKG) bevonni tervezett terület egyúttal nem vihető be az újonnan megnyíló ökológiai támogatásba.

Támogatási kérelem benyújtás: A támogatási kérelmek országos rangsorának összeállítása pontrendszer alapján tematikus előíráscsoportonként külön-külön történik. A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár:

 • A Natura 2000 terület, a nitrátérzékeny terület és a VTT területi szempontok szerinti többletpont akkor számolható el, ha a terület több mint 50%-a az adott fedvényen helyezkedik.
 • A gazdaság teljes területe kevesebb, mint 300 ha. A viszonyítási alap a 2021. évi egységes területalapú támogatási kérelmében szereplő összes szántó, gyep és ültetvény hasznosítású terület.
 • Amennyiben a támogatást igénylő a vállalásait szaktanácsadóval való egyeztetés alapján tette meg, és erről a 10. számú melléklet szerinti kitöltött és aláírt szaktanácsadói igazolást csatolja a támogatási kérelemhez, ebben az esetben többletpont adható. Amennyiben a gazdálkodó maga is szaktanácsadó, akkor saját maga részére kiállíthatja a szaktanácsadói igazolást és számára is jár a többletpont.
 • Állatállományért járó többletpont - szántók tematikus előíráscsoportoknál csak - abban az esetben adható, ha a nyilvántartások alapján a gazdálkodó a támogatási kérelem benyújtási időszak utolsó napján legalább 0,2 ÁE/ha saját legeltethető állattal rendelkezik. A támogatást igénylő által szántó és gyep földhasználati kategóriába bevinni kívánt földterület nagyságának összegzésével történik.
 • Egy adott tematikus előíráscsoportba bevitt földterület arányáért járó többletpont az alapján kerül meghatározásra, hogy a teljes gazdaság azonos hasznosítású (szántó, gyep, ültetvény, nád) területének - 2021-es EK szerint - mekkora része kerül bevonásra.
 • Amennyiben a támogatást igénylőnek 2021. évben nem volt egységes kérelme, úgy a gazdaság méretére, valamint a földhasználati kategóriákon belül az AKG-ba bevitt területek vonatkozásában a maximálisan adható pontszám kerül meghatározásra.
 • MTÉT szántó- és gyepterületek tematikus előíráscsoportok esetében a környezeti hozzáadott érték kritérium minden esetben 10 pont. Amennyiben a támogatást igénylő a választható előírások közül is választ, abban az esetben ez a környezeti hozzáadott érték a 10 ponthoz hozzáadódik.
 • Amennyiben a támogatást igénylő a 2014-2021 közötti időszakban részt vett "Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés" támogatásban, úgy részére 2 pont adható.

A kérelemhez a pályázati felhívás melléklete szerint szaktanácsadói igazolást kell csatolni. A vállalt tevékenységeket a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt szükséges betartani. További részletek a pályázati felhívásban olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?