Csúszik a földtörvény

agrarszektor.hu
A Napi Gazdaság értesülései szerint márciusra csúszhat a földtörvény tárgyalása. Az ok az újabb alkotmánymódosítás.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A gyulai frakcióülés döntései értelmében a kormánypártok a tavaszi ülésszak első napjaiban az Alaptörvény negyedik módosításával lesznek elfoglalva, emellett pedig a földhasználati bejegyzés illetékének eltörlése is felülírhatja az eredeti terveket. A fentiek értelmében minimális az esély arra, hogy az eredeti tervek szerint február közepén folytatódhasson a földtörvény vitája, azonban a csúszás lehetőséget ad arra, hogy teljesüljön az a képviselői óhaj, ami szintén Gyulán fogalmazódott meg: ha a VM utoléri magát a jogalkotásban, a képviselők nagyjából párhuzamosan tárgyalhatják legalább a földforgalmi mellett az üzemszabályozási és az integrációs törvénytervezeteket is.

Valóban volt javaslat a frakcióülésen a családi gazdaságok sarkalatos törvényben szabályozásáról, illetve Alaptörvénybe emeléséről, a végleges álláspont és a részletek azonban csak az alkotmánymódosítás koncepciójának tárgykörönkénti egyeztetésekor derülnek ki - tudta meg a Napi Gazdaság kormánypárti forrásból. A földtörvényhez tervezett módosítások közül a VM már megerősítette, hogy közcélhoz kötötten − például az ipari parkok fejlesztése érdekében − az önkormányzatok is szerezhetnek majd földet. A készülő módosítások közé egy képviselő szerint több olyan dolog bekerül, amit Ángyán József is szorgalmaz, mivel azonban frakciótársai egyre kevésbé informálják őt a változásokról, ezért a kritikáiban sokszor olyasmit is megfogalmaz, ami lényegében idejétmúlt.

A fiatal gazdák előbbre sorolásáról a szerzési rangsorban például már megvan a döntés, de a pontos helyről még tárgyalnak a kormánypártok. Szintén döntöttek a pályakezdő gazdálkodó fogalmának bevezetéséről − 16. évét betöltött, életvitelszerűen Magyarországon él, de más tagállamban sem rendelkezik termőterülettel, és legalább középfokú szakmai végzettsége van −, illetve arról, hogy kedvezményes feltételek mellett nagyjából 20 hektáros földterülethez juthassanak, ha polgárjogi szerződésben kötelezettségvállalást tesznek. Így megkönnyíthető lenne a földszerzésre jogosító földművessé válásuk, lényegében megindítható lenne a demográfiai földprogram. A szakmai végzettség meghatározásáról még vitáznak a kormánypártok, illetve arról is, hogy milyen gyakorlattal lehessen kiváltani − a kompromisszum az lehet, hogy a vidékfejlesztési tárca később rendeletben határozhassa ezt meg. A gazdálkodási forma szerinti birtokmaximumokról még szintén egyeztetnek; értesüléseink szerint a KDNP ragaszkodna a jelenlegi korlátokhoz, illetve ahhoz, hogy az állattenyésztéshez nélkülözhetetlen takarmánytermelést bizonyos korlátok közötti földterület engedélyezésével garantálják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?