Földügyi államtitkár: semmi sem történt Mészáros Lőrinc miatt

agrarszektor.hu
Jogi viták játszottak szerepet abban, hogy az agrártárca a közelmúltban módosította számos értékesíteni kívánt állami földterület árverezési időpontját - jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján Bitay Márton Örs, az agrártárca földügyi államtitkára. Szerinte a változtatáshoz semmi köze nincs annak, hogy a közelmúltban "baráti kávézás" közben beszélgetett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, aki jelentős állami területeket vett meg az eddigi liciteken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kapitány kérdezi a hajógépésztől:
- Mennyi?
- Harminc - hangzik a válasz.
- Mi harminc? - így az újabb kérdés.
- Mi mennyi? - kérdez vissza a gépész.

Ezzel a viccel érzékeltette Bitay Márton Örs, hogy szerinte ma földügyekben milyen vitát folytatnak a parlamenti ellenzéki pártok a kormánnyal. A földügyi államtitkár azt követően tartott rendkívüli sajtótájékoztatót "Földügyek és kávé, avagy hogyan hazudik az ellenzék" címmel, hogy nemrég a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban együtt látták kávézni Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, akit az állami földárverések egyik legnagyobb nyertesének tartanak.

Bitay Márton Örs sajtótájékoztatóján megjelent Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő is, aki személyes érintettségként értékelte, hogy "ritkán szokták lehazugozni". Beszélni kell arról, hogy az agrártárca, illetve a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) a Bitay-Mészáros kávézás után módosította olyan állami földterületek árverezési körülményeit, amelyek közül többet a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Búzakalász 66 Felcsút Kft. bérel - utalt a közelmúltbeli történésekre a képviselő saját rögtönzött tájékoztatóján az agrártárca Kossuth téri székháza előtt.

A földügyi államtitkár ugyanakkor cáfolta, hogy a Mészáros Lőrinccel folytatott kávézásnak bármilyen köze lenne a hamarosan kezdődő újabb állami földlicitekhez. Szerinte annyi történt, hogy csaknem 700 meghirdetett földterület árverezési időpontját május 19-ről május 30-ra módosították, amelyek közül néhányat Mészáros Lőrinc cége használ. Nem a kávézás és nem a Mészáros-féle területek miatt változott azonban az időpont - szögezte le Bitay Márton Örs.

Bitay Márton Örs (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Az államtitkár indoklása szerint a csaknem 700 földterület árverezési időpontját azért módosították, mert jogi vita alakult ki a licitek megkezdését befolyásoló úgynevezett határnap-számításnál. Az idevonatkozó szabályozás ugyanis azt írja elő, hogy az állami földeket a meghirdetést követő harminc nap után lehet elárverezni, de nem volt egységes jogi értelmezés abban, hogy a harmincnapos terminusba az a nap is beleszámít-e, amikor a hirdetmények felkerültek a kormányhivatalok és az NFA honlapjára. Annak érdekében, hogy ne merüljenek fel törvényességi aggályok, az újabb állami árverési forduló kezdési időpontját május 19-ről május 20-ra módosították, a május 19-re meghirdetett földek árverezését pedig május 30-ra helyezték át - közölte az államtitkár.

Véletlenül futott össze a Greshamben Mészáros Lőrinccel, akivel "baráti kávézás" közben a fociról beszélgetett - fogalmazott Bitay Márton Örs. Ha valakivel - tette hozzá - konspirációs beszélgetést akarna folytatni, nem a Greshamben találkozna, ahol ráadásul éppen akkor "hemzsegett a sajtó" a taxisok tüntetése miatt. Hivatali munkájáról csak főnökeivel és beosztottaival tárgyal, és kávéját is maga fizette, mert "államtitkári fizetéséből egy kávét mindenhol megengedhet magának az országban".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?