Megjelent a rendelet: így segítenék a víz újrafelhasználását a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Megjelent a víz újrahasznosításával kapcsolatos európai uniós rendelet, amelyben az öntözési célú vízfelhasználás főszerepet kap.

A vízkészleteinkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, ami vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet. Különösen az éghajlatváltozás, a nem előrejelezhető időjárási viszonyok és az aszályok jelentősen hozzájárulnak az édesvíz elérhetőségével kapcsolatos, a városfejlesztés és a mezőgazdaság okozta problémákhoz, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az Európai Bizottság napokban megjelent, a víz újrahasznosításával kapcsolatos rendelete ezen problémák mérsékléséhez járul hozzá. A rendelet célja elősegíteni a víz újrafelhasználását minden olyan esetben, amikor ez megfelelő és költséghatékony, illetve támogató keretet létrehozni azon tagállamok számára, amelyek élni kívánnak vagy élni kénytelenek a víz-újrafelhasználás gyakorlatával.

A mezőgazdasági öntözésre szánt visszanyert vízre vonatkozó minimumkövetelmények a visszanyert víz minőségi osztályait, valamint az egyes osztályok esetében engedélyezett felhasználási és öntözési módokat, a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeket, visszanyert víz minimális ellenőrzési gyakoriságát és a teljesítménycélokat foglalják magukba, amelyek követelményrendszereit a rendelet 2. szakaszának 1. számú táblázata foglalja magába.

A víz mezőgazdasági öntözési célú újrafelhasználása a körforgásos gazdaság előmozdításához is hozzájárulhat a visszanyert vízből való tápanyag kinyerése, valamint a tápanyagnak öntözéses tápanyagpótlási technológiák alkalmazásával a terményekhez való felhasználása révén. Így a víz újrafelhasználásával adott esetben csökkenthető az ásványi trágyák kiegészítő alkalmazása iránti igény. A végfelhasználókat tájékoztatni kell a visszanyert víz tápanyagtartalmáról. A víz újrafelhasználása hozzájárulhat a kezelt települési szennyvízben lévő tápanyagok visszanyeréséhez, a visszanyert víznek a mezőgazdaság vagy az erdészet területén való öntözési célú felhasználása pedig lehetőséget kínál a tápanyagok, például a nitrogén, a foszfor és a kálium természetes biogeokémiai ciklusokba való visszavezetésére.

A cél annak biztosítása, hogy a visszanyert víz biztonságosan felhasználható legyen mezőgazdasági öntözés céljára, és ezáltal biztosítani lehessen a környezet, illetve az emberi és állati egészség magas szintű védelmét, elő lehessen mozdítani a körforgásos gazdaságot, támogatni lehessen az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. A fenti információk tájékoztató jellegűek, további részletek a rendeletben találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?