Elfogadta az Európai Parlament a KAP átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt

Elfogadta az Európai Parlament a KAP átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt

agrarszektor.hu
A 2021-es és a 2022-es évben a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján lesz biztosítva az agrártámogatások folytonossága. Az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője kiemelte, hogy magyar sikerként könyvelhető el, hogy lehetőség lesz az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások folytatására is, mely az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fontos állomás ez, hiszen a mezőgazdaságban a stabilitás és a kiszámíthatóság elengedhetetlen a biztonságos termelési környezet megteremtéséhez. Ez létfontosságú a gazdatársadalom számára, hiszen sok tényező nehezíti munkájukat, elég, ha csak a koronavírus-járványra gondol az ember. Emellett az új Közös Agrárpolitika (KAP) tárgyalásai sem zárultak még le, hangsúlyozta közleményében Hidvéghi Balázs.

Szintén fontos, hogy az átmeneti időszak hossza két év lesz. Ez elegendő időt biztosít a 2023. január 1-jén hatályba lépő új uniós agrárpolitikára történő felkészüléshez, mind a termelők, mind a tagállami adminisztráció számára.

Magyar sikerként könyvelhető el, hogy mind a Tanácsban, mind az Európai Parlamentben sikerült elérni az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások folytatásának lehetőségét is, mely az eredeti bizottsági javaslatban nem szerepelt. Ez az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos

- tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Ezen túlmenően ez a rendelet teremti meg annak az uniós szintű 8 milliárd eurós többletjuttatásnak a felhasználási kereteit, melynek kedvezményezettje a vidékfejlesztési politika. Az Új Nemzedék EU (NGEU) keretéből az összeg a koronavírus válság okozta károk enyhítését szolgálja, ösztönözve a beruházások és fejlesztések felgyorsítását a vidéki térségekben.

A Tanács várhatóan a következő napokban fogadja el a rendeletet. Ezzel zárul le a jóváhagyási folyamat, így a KAP átmeneti rendelet 2021. január 1-jével hatályba lép.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02