Elfogadta az Európai Parlament a KAP átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt

Elfogadta az Európai Parlament a KAP átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt

agrarszektor.hu
A 2021-es és a 2022-es évben a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján lesz biztosítva az agrártámogatások folytonossága. Az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője kiemelte, hogy magyar sikerként könyvelhető el, hogy lehetőség lesz az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások folytatására is, mely az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fontos állomás ez, hiszen a mezőgazdaságban a stabilitás és a kiszámíthatóság elengedhetetlen a biztonságos termelési környezet megteremtéséhez. Ez létfontosságú a gazdatársadalom számára, hiszen sok tényező nehezíti munkájukat, elég, ha csak a koronavírus-járványra gondol az ember. Emellett az új Közös Agrárpolitika (KAP) tárgyalásai sem zárultak még le, hangsúlyozta közleményében Hidvéghi Balázs.

Szintén fontos, hogy az átmeneti időszak hossza két év lesz. Ez elegendő időt biztosít a 2023. január 1-jén hatályba lépő új uniós agrárpolitikára történő felkészüléshez, mind a termelők, mind a tagállami adminisztráció számára.

Magyar sikerként könyvelhető el, hogy mind a Tanácsban, mind az Európai Parlamentben sikerült elérni az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások folytatásának lehetőségét is, mely az eredeti bizottsági javaslatban nem szerepelt. Ez az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos

- tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Ezen túlmenően ez a rendelet teremti meg annak az uniós szintű 8 milliárd eurós többletjuttatásnak a felhasználási kereteit, melynek kedvezményezettje a vidékfejlesztési politika. Az Új Nemzedék EU (NGEU) keretéből az összeg a koronavírus válság okozta károk enyhítését szolgálja, ösztönözve a beruházások és fejlesztések felgyorsítását a vidéki térségekben.

A Tanács várhatóan a következő napokban fogadja el a rendeletet. Ezzel zárul le a jóváhagyási folyamat, így a KAP átmeneti rendelet 2021. január 1-jével hatályba lép.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?