Hivatalos: létrejött Magyarország legnagyobb öntözési közössége

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium Határozatban elismerte 006-007/2021-es sorszámmal a Kalocsa járásában létrejövő öntözési közösségeket. Így az első, Hartai Öntözési Közösség után - újabb, Kalocsa környéki agrár vonatkozású együttműködés jött létre, ami példa nélküli, legnagyobb taglétszámú öntözési közösség lett Magyarországon - derült ki az öntözési közösség és a város közleményéből.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A kormány kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket. Kalocsa mellett a város két gazdálkodói közösséget hozott létre, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak / Dél Kft.-ket (KÖK Észak/Dél), ami egy egységként fog működni. A földterületek a Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz települések közigazgatásába tartoznak, a kiépített öntözőfürt területén.

A Nemzeti Földügyi Központhoz benyújtott komplex projektterv megfelelése és dr. Nagy István agrárminiszter elismerése után Magyarország legnagyobb öntözési közössége jött létre a kalocsai járásban. A példás gazdálkodói együttműködés kezdésként 700 hektárt és mintegy 40 gazdálkodót érint jelenleg és a tervek szerint folyamatosan bővülni fog. Kiemelendő, hogy a 700 hektárból, 400 hektár vízigényes kertészeti kultúra, melynek több mint a fele kalocsai fűszerpaprika.

Ezzel az együttműködéssel, megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból fenntartási, működési és beruházási támogatásokhoz jussanak megemelkedett intenzitás mellett. A fűszerpaprika és egyéb vízigényes növények jövőjének fennmaradása miatt a kormányzati szándék példás és hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.

(Címlapkép forrása: Kalocsa/KÖK Észak/Dél)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?