Elkezdődött: több mint 3 millió gazdaságról gyűjtenek adatokat Romániában

Elkezdődött: több mint 3 millió gazdaságról gyűjtenek adatokat Romániában

MTI
Elkezdődött hétfőn Romániában a tízévenként végzett agrárcenzus, amelynek során várhatóan 3,2 millió gazdaságról és farmról gyűjtenek adatokat a számlálóbiztosok - közölte Tudorel Andrei, a román országos statisztikai intézet elnöke.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az összeírás július 31-ig tart, ebben az időszakban 20 ezer számlálóbiztos keresi fel a gazdaságokat. A cél az, hogy minél pontosabb adatokat gyűjtsenek az állatállományról, a mezőgazdasági területek kiterjedéséről, tulajdoni szerkezetéről és felhasználási módjáról. Tudorel Andrei szerint arra számítanak, hogy 3,2 millió farmról és háztartásról kell adatot gyűjteni, ugyanis a becslések szerint ezek száma az elmúlt tíz évben mintegy 400 ezerrel csökkent 3,6 millióról.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia sajátos helyzetben van, hiszen nagyon elaprózott a termőföld, és sok a mezőgazdasággal foglalkozó háztartások száma. A statisztikai adatok szerint az Európai Unióban Romániában van a legtöbb gazdaság, ezek az uniós gazdaságok és farmok 33 százalékát teszik ki, átlagterületük 3,6 hektár.

Oros elmondta, a most begyűjtött adatok azért fontosak, mert ezek alapján dolgozzák ki a 2023-2027-es országos mezőgazdasági stratégiát. Fontos tehát tudni az állatállomány nagyságát, a mezőgazdasági területek tulajdoni szerkezetét, valamint az agráriumban foglalkoztattok számát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?