Riasztó jelentés érkezett a Föld esőerdeiről: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Több mint 11 millió hektár esőerdő pusztult el tavaly a világon. Ebből csaknem 4 millió hektáron olyan erdők voltak, amelyek kiemelt jelentőséggel bírtak a globális felmelegedés visszafogása és a biodiverzitás fenntartása szempontjából.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Marylandi Egyetem számításai szerint 2021-ben mintegy 11,1 millió hektárnyi esőerdő pusztult el világszerte. Ebből 3,75 millió hektáron olyan erdők terültek el, amelyek kiemelt jelentőséggel bírtak a globális felmelegedés visszafogása és a biodiverzitás fenntartása szempontjából. A jelentés szerint a pusztulás által okozott környezeti kár megegyezik India éves fosszilisenergia-kibocsátásának értékével - írta meg a 444.hu.

Az elvesztett elsődleges erdőterület 40%-a Brazíliában terült el, utána a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Bolíviában, Indonéziában és Peruban volt a legnagyobb a csökkenés. Brazíliában, az Amazonas-medence nyugati részén különösen sok esőerdőt pusztítottak el, hogy legelőket alakítsanak ki a szarvasmarhák számára.

Rekord veszteséget regisztráltak a legszélsőségesebb kontinentális, más szóval boreális (vagy szubarktikus) erdőknél is, leginkább a sosem látott mértékű szibériai tüzek miatt. A jelentés készítői cselekvésre szólították fel a glasgow-i klímacsúcs résztvevőit, ugyanakkor biztató jelekre is felhívták a figyelmet. Indonéziában például öt éve egyre kevesebb elsődleges erdőterület pusztul el, ahogy Malajziában is sikerült hasonló eredményeket elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?