Földet bérelnél Magyarországon? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

Földet bérelnél Magyarországon? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
A Nemzeti Parktól bérelt földekkel kapcsolatban 2023-tól egy új jogintézményt vezettek be a jogszabályban. Ez az úgynevezett „természetvédelmi kijelölés”, mellyel az eddigi haszonbérlő hosszabb időre (akár 25 évre) is használhatja a területet. Ennek a részleteiről jelent meg az agrárminiszter 2/2023. (VIII. 3.) AM utasítása, ami augusztus 4-től lépett hatályba.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Milyen területekre vonatkozhat ez az új lehetőség? 

A nemzeti park vagyonkezelésében lévő rét, legelő (gyep) művelési ágú, továbbá többségében rét vagy legelő (gyep) művelési ágú területre.

Ki élhet ezzel a lehetőséggel?

Csak az eddigi haszonbérlő, aki egyébként megfelel a jogszabályi előírásoknak is (pl. legeltetés esetén legalább 3 éve rendelkezik a szükséges állatállománnyal). [2010. évi LXXXVII. törvény 20/B. § (2) bek.] Ez azt is jelenti, hogy nem kerül sor kifüggesztésre. A nemzeti park dönthet úgy is, hogy nem kerül sor „természetvédelmi kijelölésre” és a haszonbérlet lejárta után nyilvános pályázatot ír ki.

Mennyi időre szólhat a „természetvédelmi kijelöléssel” történő haszonbérlet?

Maximum 25 évre.

Mennyi a haszonbérleti díj?

A haszonbérleti díj összege 5000 Ft/AK/év, mely az infláció mértékével emelkedik évente.

Hogyan értesülhet arról a bérlő, hogy „természetvédelmi kijelölést” kezdeményez a nemzeti park?

A Nemzeti Park a használati szerződés lejártát megelőzően legalább 2 hónappal értesíti a földhasználót a  természetvédelmi kijelölés kezdeményezéséről, aki az értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül tehet elfogadó vagy elutasító nyilatkozatot. Földterület haszonbérbe adására természetvédelmi kijelölés útján 2024. december 31. napjáig kerülhet sor - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?