A szlovákok is kiűznék földjeikről a külföldieket

agrarszektor.hu
A magyarhoz hasonló a szlovákok földtörvénye.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A helyi gazdákat és a legalább három éve gazdálkodókat előnyben részesítené, az Európai Unión (EU) kívüli külföldiek egy részét pedig kizárná a termőföldvásárlásból az a jogszabálytervezet, amelyet szerdai ülésén hagyott jóvá a szlovák kormány.

A mezőgazdasági földterületek megvásárlásáról és elajándékozásáról szóló törvény tervezete átfogó feltételrendszerben szabályozza, hogy a jövőben kinek és milyen körülmények teljesítése mellett adhat vagy ajándékozhat el földterületet annak tulajdonosa. Az új szabályozást előkészítő szaktárca szerint a jogszabály fő célja az, hogy azok juthassanak mezőgazdasági földterülethez, akik valóban annak megművelésével foglalkoznak.

A jogszabály elővásárlási jogot biztosít azoknak a termőföld megvásárlása iránt érdeklődő személyeknek, akik már legalább három éve azon a településen tevékenykednek agrárvállalkozóként, amelynek kataszterében az eladásra szánt földterület található, vagy az eladásra szánt földterület résztulajdonosai, illetve az azt áruba bocsájtó személy hozzátartozói.

Amennyiben ezeknek a személyeknek egyike sem kíván élni elővásárlási jogával, a tulajdonosnak legalább 15 napig a földművelésügyi tárca honlapján, illetve 10 ezer négyzetméternél nagyobb terület esetén egy megyei vagy egy országos lapban is meg kellene hirdetnie eladási szándékát. A jogszabály ezen esetben az érintett földterület kataszterének szomszédságában tevékenykedő gazdálkodóknak, illetve azok érdektelensége esetén más hazai agrárvállalkozóknak biztosítana opciót. Ha az ezen csoportokba tartozó potenciális vásárlók egyike sem mutat érdeklődést a földterület megvásárlása iránt, annak tulajdonosa azt már - a további megkötések betartása mellett - belátása szerint értékesíthetné.

A törvénytervezet a külföldiek egy részét kizárná a földvásárlásból. A jogszabály szerint ugyanis Szlovákiában nem vásárolhatna mezőgazdasági földterületet olyan állam vagy annak állampolgára, illetve egy olyan ország területén bejegyzett cég, amely ország törvényei nem teszik lehetővé, hogy területén szlovák állampolgár vagy Szlovákiában bejegyzett cég földterülethez jusson. A korlátozás nem vonatkozik az EU, illetve Svájc polgáraira, illetve az ott bejegyzett cégekre.

A kormány által most jóváhagyott jogszabályt várhatóan már májusi ülésén napirendre tűzi a pozsonyi törvényhozás, s tekintettel a szlovák kormánypárt parlamenti többségére, várhatóan el is fogadja azt. A törvény a tervek szerint idén szeptembertől léphet hatályba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?