A nadrágszíj parcellák adásvételénél eltörölnék az ügyvédkényszert

agrarszektor.hu
Eltörölné az ügyvédkényszert a 0,5 millió forintot el nem érő földadásvételi ügyleteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai javaslatcsomagja. A szabályozási módosítással az elaprózott hazai birtokok koncentrációját gyorsítanák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ne legyen szükség kötelező jelleggel jogi képviselő igénybevételére azoknál a földadásvételeknél, ahol a földterület értéke nem éri el a 0,5 millió forintot - áll a NAK javaslatcsomagjában, amelyet a köztestület már eljuttatott a döntéshozókhoz. A koncepció szerint az ilyen ügyleteket a kamara közreműködésével is le lehetne bonyolítani, de az ügyvédkényszer megszüntetése nem váltaná ki az egyéb eljárásokat, vagyis az adásvételeket az érintett szervezeteknek ilyen esetekben továbbra is jóvá kellene hagyniuk.

A szabályozási módosításra a NAK szerint azért lenne szükség, hogy az adásvételi költségek csökkentésével is gyorsítani lehessen a magyarországi birtokkoncentrációt. Az agrárium egyik legnagyobb problémáját ugyanis az elaprózott birtokszerkezet jelenti. A 2016-os adatok szerint például mintegy 6,2 millió hektárnyi földrészletre csaknem fél millió természetes vagy jogi személy számára jegyeztek be földhasználatot, de a tulajdonosi szerkezet is hasonló széttagoltságot mutat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai birtokstruktúra nem versenyképes - derül ki a kamarai javaslatcsomagból. A kis birtokmérettel rendelkező természetes személyek önállóan nem tudják megteremteni a versenyképes termeléshez szükséges feltételeket és infrastruktúrát, így a kis üzemméret nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek és a főfoglalkozású termelőknek sem - szögezi le a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?