Betarthatatlanok a módosító javaslatok az MSZP szerint

agrarszektor.hu
A szocialista Gőgös Zoltán szerint rontanak a földtörvényjavaslaton és részben betarthatatlanok lennének a fideszes Ángyán József és Bencsik János módosító indítványai, ugyanakkor - mint mondta - a KDNP-s frakcióvezető, Harrach Péter állattartásra és vetőmagra vonatkozó felvetéseivel "maximálisan egyetértenek".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ellenzéki képviselő erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormánypárti frakciószövetség hétfői ülésén tárgyalt a földtörvényjavaslatról. Gőgös Zoltán kiemelte: Ángyán József és Bencsik János javaslatai nem jó irányba vinnék a földtörvényt, és azok olyan merev szabályok lennének, amelyek részben betarthatatlanok, részben még nagyobb kárt okoznának.

Hozzátette: Harrach Péter állattartásra és vetőmagra vonatkozó javaslataival ugyanakkor "maximálisan egyetértenek", és van is erre vonatkozó módosító javaslatuk. Azt javasolta, hogy fontolják meg a vonatkozó európai normát, és ajánlotta még azt a módosító javaslatukat is, amely harminc hektáronként egy fő foglalkoztatását írná elő. Ezzel szerinte százezer plusz munkahelyet teremteni. A kormányfő a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban azt mondta: minden kérdésben megállapodásra számít az új földtörvény ügyében."Összesen talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség, de nagyon közel vagyunk, minden kérdésben meg fogunk állapodni" - fogalmazott Orbán Viktor a fideszes Ángyán József és Bencsik János által beterjesztett módosító javaslatokat firtató újságírói kérdésre.

Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki - frakciótársával, Bencsik Jánossal közösen - több tucat módosító indítvánnyal írná át a kormány földtörvényjavaslatát, azt mondta, a hétfői, csaknem 2,5 órás tanácskozáson az irányokról volt szó, nem konkrét módosító javaslatokról. A legnagyobb nézetkülönbség szerinte a birtokméretek kérdésében van. A további lényegi kérdések között említette például a fiatalok helyzetbe hozását, amiben egyetértés van, valamint a helyi közösségek bevonását a döntésekbe. Arra, hogy kapott-e kritikát a korábbi bírálatai miatt, úgy reagált: "nem, semmilyen személyes kérdésről nem volt szó". Bencsik János szerint a miniszterelnök és a frakció is nyitottságot mutatott az Ángyán Józseffel közös módosító indítványaira.

A frakcióülésről távozóban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a birtokméretek maximumát firtató kérdésre jelezte, végső döntés még nincs a kérdésben, de a kereszténydemokraták álláspontja az, hogy bizonyos kivételeket biztosítani kell a felső korlát meghatározásakor, így például az állattartás vagy a vetőmagtermelés esetében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?