2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Föld

Birkatartó helyett könyvtárosnőé lett a föld - az MSZP feljelentést tesz

Bács-Kiskun megyében nem egy helyi birkatartónak, hanem egy három településsel odébb lakó könyvtárosnőnek ítélte oda az állami szerv a bérbe adott földeket, állítja az MSZP. Igaz, a nő családja gazdálkodik. A párt feljelentést tesz - írja az MTI.
 
 

Gőgős Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke sajtótájékoztatón elmondta: a borsodi mezőségi állami földek haszonbérbe adásánál gyanított hivatali visszaélés után most egy konkrét ügyben fordulnak az ügyészséghez, miután Kaskantyún egy tanyasi családi gazdálkodó által bérelt állami földeket - ellentétben a helyben lakók segítését célzó pályázati kiírással - egy másik, három faluval távolabb lakó, szintén birkatartó gazdának adták oda.

A szocialista politikus közölte: azt szerették volna, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium rendezze az ügyet, de miután a tárca úgy válaszolt, hogy nem történt visszaélés, "az egyik juhász helyett a másik nyert", ezért ügyészségi vizsgálatot kérnek. Ezt azzal indokolta, szakmai alapon nem lehet olyan döntést hozni, hogy egy hodály melletti legelőre egy másik birkaállományt engednek be, így az ügyben felvetődik a hivatali visszaélés gyanúja.

"A földalapkezelő környéket ismerő dolgozói biztosan nem ilyen döntést hoztak volna, ez külső beavatkozásra történt" - jelentette ki Gőgös Zoltán, megjegyezve azt is, hogy bár a földbérlet győztesének családja valóban juhászattal foglalkozik, "maga a nyertes egy könyvtároshölgy".

Az MSZP-s képviselő arra is kitért, azért folytatják a feljelentéseket immáron konkrét ügyekben, hogy cáfolják a szakminisztérium vádját, amely szerint csak néhány esetet kifogásolnak, a pályáztatás nagy része azonban rendben van.

A szocialisták három héttel ezelőtt nyilvánosságra hozták az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjait, amit a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szabálysértőnek ítélt, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Gőgös Zoltán most azt mondta, nem tud róla, hogy ez megtörtént volna, és furcsállná is, mondván, hogy az információkhoz közérdekű adatigényléssel jutottak hozzá, az alkotmány szerint pedig mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.

 

forrás: MTI/Origo

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu