2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Föld

Brüsszel rászállt a magyar földtörvényre - Itt a második eljárás (2.)

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a tavaly május elsejétől hatályos földforgalmi törvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt. Brüsszel már a második ilyen procedúrát kezdeményezi a magyar földtörvénnyel szemben. Tavaly október óta tart az első eljárás, amelyet a bizottság az osztrák kormány konkrét panaszára indított. Mint ismert, a testület februárban kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a magyar pálinkaszabályozás miatt is.
 
 

Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a 2014. május elsejétől hatályos magyar földforgalmi törvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt. A testület ezúttal a szabályozás generális átvizsgálása után döntött úgy, hogy kezdeményezi az eljárást.

Az osztrákok is fúrnak bennünket

Mint ismert, a brüsszeli testület tavaly októberben már indított egy ma is tartó kötelezettségszegési eljárást a magyar földforgalmi törvény miatt, ez azonban nem általános vizsgálatokon, hanem az osztrák kormány konkrét panaszán alapult. Ausztria tavaly elsősorban azért fordult Brüsszelhez, mert kifogásolta, hogy az új jogszabály olyan haszonélvezeti jogosítványokat is megszüntetett, amelyeket szerintük korábban törvényesen jegyeztettek be magyar termőföldekre osztrák gazdák.

Nem csak bennünket támadnak Brüsszelben
Az Európai Bizottság most nem csak a magyar, hanem a bolgár, a litván és a szlovák földtörvény miatt is kötelezettségszegési eljárást indított. A testület minden érintett tagországnak úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött, megindítva ezzel a hivatalos eljárást. A tagállamoknak az MTI szerint két hónapjuk van arra, hogy válaszoljanak és megküldjék észrevételeiket.

 

A magyar földforgalmi törvény egyes rendelkezései nem összeegyeztethetők a letelepedési szabadsággal és a tőke szabad áramlásával – közölte az MTI-vel az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Miközben minden tagállam megteheti, hogy felállítja saját szabályait a vidékfejlesztés előmozdítása, a földek művelésben tartása és a termőföldárakra nehezedő spekulatív nyomás kiküszöbölésére, ezt az uniós jog keretein belül kell megtenniük - fogalmaz a bizottság kommünikéje.

Most mit kifogásolnak?

Az Európai Bizottság a magyar jogszabályban a gazdálkodó, mint fogalom törvényi meghatározását kifogásolja, azt az előírást, hogy a gazdálkodónak magának kell gazdálkodnia a földön – írja az MTI. Az adásvételi szerződések jóváhagyásával és bizonyos szakmai ismeretek meglétének követelményével szemben is fenntartásokat fogalmazott meg a testület. A bizottság szerint ezen előírások közül több nem tűnik arányosnak vagy megfelelőnek a „legitim célok elérésére".

A bizottság megállapítása szerint a magyar, a bolgár, a litván és a szlovák jogszabály olyan korlátozásokat is tartalmaznak, amelyek lehetőséget teremtenek a diszkriminációra más országokból származó befektetőkkel szemben. Ilyen például, hogy a kifogásolt jogszabályok esetenként az adott országban bejelentett lakcímet, korábban ott folytatott üzleti tevékenységet követelnek meg.

Minden jogi eszközt bevetünk

Az új földforgalmi szabályozást éppen a magyar termőföld védelme érdekében alkotta meg a kormány, ezért azt minden jogi eszközzel megvédi - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Amint részleteiben ismerté válnak a brüsszeli kifogások, azokra reagálnak – tett hozzá a tárca.

A pálinka miatt is folyik az eljárás
Az Európai Bizottság februárban a pálinkaszabályozás miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Pálinkaügyben ez szintén a második ilyen brüsszeli procedúra rövid időn belül. Mint ismert, az első az Európai Bíróságon végződött, ahol Magyarország tavaly vesztett az Európai Bizottsággal szemben. Brüsszel a második eljárást azért kezdeményezte, mert szerinte a magyar kormány az idén januártól nem hajtotta végre a bírósági rendelkezéseket.

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!