Így osztogatták szét Gyurcsányék a magyar földeket

agrarszektor.hu
Csak be kellett sétálni a minisztériumba. És ma?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előző kormányok idején egyesek mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján jutottak hatalmas állami területekhez - állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Ennek azonban vége, mert a most zárult "Földet a gazdáknak" programmal a helyben lakó, állattartást vállaló földművesek kaptak földeket. Kifogások persze vannak, de a VM minden bírálatra kielégítően válaszolt.

A Gyurcsány-kormányok alatt egyesek ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján, hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg - fogalmazott Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár a "Földet a gazdáknak" program értékelésekor az MTI tudósítása szerint. A programmal mintegy 250 ezer hektár állami területet osztottak újra, vagyis adtak bérbe másoknak az eddigi földhasználók helyett.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a programot egyedülállónak nevezte, és újra megerősítette, hogy a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Ugyan voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám a miniszter szerint minden kérdésre választ adtak.

A második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát, és Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program - állította Bitay Márton. Szerinte soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket.

Valójában most fog kiderülni, hogy mekkora lehetőséget teremtett a Kormány a gazdák számára, mekkora agrárgazdasági szerkezetátalakítást jelent a Földet a gazdáknak program - hangzott el a program zárásakor megtartott tájékoztatón. A kormány arra törekedett, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsa, az általuk használt állami földek méretét csökkentse. Erre utal az is, hogy míg 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány 6000-re növelte ezt a számot. Így egyre több vidéki családnak adott lehetőséget a biztos megélhetésre - hangoztatta Bitay Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?