Itt a nagy cserép-kisokos: nem mindegy, mibe ülteted a növényed

agrarszektor.hu
Akad néhány fontos szempont, amire nem árt odafigyelni, amikor tartóedényt választunk a növényeinknek. Érdemes odafigyelni a cserép vagy láda anyagára is, de a praktikusságot se felejtsük el vásárláskor. A beltéri gyümölcsök és zöldségek meghálálják majd, ha időt fordítunk az ideális edény megtalálására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mielőtt tartóedényt választanánk a növényünk számára, gondoljuk át, melyek a termesztendő növény igényei - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Az edény méretének megválasztása elsődleges fontosságú a megfelelő növekedéshez. És bár a tartó külső burkolatának mindig vízzárónak kell lennie, hogy a kifolyó víz ne tegye tönkre a padlót és a bútorokat, ugyanakkor bizonyos növények nem kedvelik a tocsogósan kedves földet, ezért a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodnunk kell. Ennek a két szempontnak úgy tudunk leginkább megfelelni, ha olyan tartóedényt választunk, melynek alsó perforációján keresztül kifolyik a felesleges víz, amelyet az alatta lévő tálca felfog. A másik lehetőség, hogy az ehető növényeket alul lyukacsos műanyag edénybe tesszük, az egészet pedig vízálló dekoratív tartóba, amelyet kaspónak nevezünk. Ha közvetlenül a tartóba ültetjük a növényt, akkor az aljára legalább 1 cm-es rétegben tegyünk kavicsot a pangó víz felfogására, annak tetejére rakjunk egy műanyag perforált lemezt, és csak azután töltsük rá a termőföldet. Vehetünk olyan speciális edényt is, amelybe már beépítették a vízelvezető rendszert, ez ugyanis a tartályban felfogott vizet visszajuttatja a földbe. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A termesztésre szánt növény mérete meghatározza a tartóedény méretét. A nagyobb gyökérrel rendelkező növényeknek nagy hely kell, és mivel több évig élnek, ezért idővel egyre nagyobb cserepekbe kell átültetni őket. Hogy ne kelljen mindig új, drága tartót venni, inkább vegyünk egy nagyméretű kaspót, a növényt pedig az egyre nagyobb műanyag tartóba átültetve tegyük bele. 

A magas növények, mint a támasztékra futtatott paradicsom, legalább 25 cm mély és 20 cm széles tartót igényelnek, hogy a gyökérzetnek és a magas száraknak - melyeket növekedés közben a támasztékhoz rögzítünk - stabilitást adjon. Az apróbb ehető növények lehet, hogy egyenként nem igényelnek nagy helyet, viszont csoportosan nagyobb edénybe érdemes ültetni őket. A szárazabb éghajlatról származó növények mostohább körülmények közt is megélnek, mert nincs szükségük sok földre vagy vízre ahhoz, hogy jól érezzék magukat. 

Habár az apró cserepek nagyon jól néznek ki, a legtöbb növény mégsem fog sokáig túlélni benne. Ezekbe a cserepekbe ültessünk kicsi fűszernövényeket, virágokat vagy mikrozöldeket, de ügyeljünk arra, hogy gyakoribb locsolást igényelnek. A paradicsom, a paprika, a csilipaprika és a fűszernövények számára válasszunk olyan cserepet, amely 25-38 cm átmérőjű, és ugyanilyen mély. A nagyobb cserepek több földet és vizet fogadnak be, ami azt jelenti, hogy ritkábban kell őket locsolni, emellett stabilan tartják a nagyobb növényeket. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?