Ezeket a szigorú szabályokat kell most betartaniuk a gazdáknak a szárazság miatt

Ezeket a szigorú szabályokat kell most betartaniuk a gazdáknak a szárazság miatt

agrarszektor.hu
Még április folyamán az ország teljes területén életbe léptek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások. A mezőgazdaságban szigorú tűzgyújtási szabályok vannak érvényben akkor is, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt időszak csapadékmentes és szeles időjárásának köszönhetően az ország egész területén, különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken, fokozott tűzveszély alakult ki. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi száraz, sokszor erősen szeles időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, így a mezőgazdasági területek is közvetlen tűzeset forrásává válhatnak. Sajnos az elmúlt napokban egyre több jelzés érkezett az ország különböző részeiről ilyen esetek bekövetkeztéről, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Ebben az időszakban tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a parlag- és gazégetést, a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, valamint a vasút és közút menti fásításokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken, ami jelenleg az ország teljes egésze, kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. A jelenlegi járványügyi helyzetben egyre több, a bezártságból a természetbe kikapcsolódni vágyó turista látogatja az erdőket-mezőket. Kirándulás közben is rendkívüli jelentőségű a fokozottan körültekintő magatartás, hiszen Magyarországon az erdőtüzek 99%-át emberi mulasztás okozza.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról ezen és ezen honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. A "napi összefoglalók" mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is rendelkezésre áll, amelynek segítségével mindenki pontosan be tudja azonosítani a lakóhelye környékén található erdőterületeket. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így mindig az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

A mezőgazdaságban szigorú tűzgyújtási szabályok vannak érvényben akkor is, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Az előírások a mezőgazdaságban elsősorban a tarlóégetésre, mezőgazdasági hulladék eltüzelésére, valamint az erő- és munkagépekre vonatkoznak.

1. Tarlóégetéskor a katasztrófavédelem felé a tevékenység megkezdése előtt 10 nappal, írásban kell megtenni a bejelentést. A hatósági engedély beszerzését követően egyszerre 10 hektárnyi területet lehet égetni, meghatározott keretek között:

  • az érintett területet tilos minden irányból egyszerre meggyújtani,
  • az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel,
  • a szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos,
  • közúttal határos területen 3 méteres, vasút mellett 4 méteres, erdőterület vagy fasor mellett legalább 6 méteres védőszántást kell készíteni.

Mivel viszonylag hosszú a bejelentési határidő, így pótnapot is lehet megadni ilyenkor, azonban égetés csak a két időpont közül az egyikben történhet (óra, perc pontosságú meghatározás szükséges).

2. A betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén, annak tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban kötelező a tűzvédelmi hatóságnak bejelenteni, majd az ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a munkagépen szükséges elhelyezni.

A mezőgazdaságban előírt szabályokról további részleteket ezen az oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03