2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Így osztogatták szét Gyurcsányék a magyar földeket

Csak be kellett sétálni a minisztériumba. És ma?
 
 

Az előző kormányok idején egyesek mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján jutottak hatalmas állami területekhez – állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Ennek azonban vége, mert a most zárult „Földet a gazdáknak” programmal a helyben lakó, állattartást vállaló földművesek kaptak földeket. Kifogások persze vannak, de a VM minden bírálatra kielégítően válaszolt.

A Gyurcsány-kormányok alatt egyesek ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján, hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg – fogalmazott Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár a „Földet a gazdáknak” program értékelésekor az MTI tudósítása szerint. A programmal mintegy 250 ezer hektár állami területet osztottak újra, vagyis adtak bérbe másoknak az eddigi földhasználók helyett.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a programot egyedülállónak nevezte, és újra megerősítette, hogy a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Ugyan voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám a miniszter szerint minden kérdésre választ adtak.

A második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát, és Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program – állította Bitay Márton. Szerinte soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket.

Valójában most fog kiderülni, hogy mekkora lehetőséget teremtett a Kormány a gazdák számára, mekkora agrárgazdasági szerkezetátalakítást jelent a Földet a gazdáknak program – hangzott el a program zárásakor megtartott tájékoztatón. A kormány arra törekedett, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsa, az általuk használt állami földek méretét csökkentse. Erre utal az is, hogy míg 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány 6000-re növelte ezt a számot. Így egyre több vidéki családnak adott lehetőséget a biztos megélhetésre – hangoztatta Bitay Márton


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben