2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Indulhat a felkészülés: 2015-től jön a kötelező "zöldítés"

Fókuszban a terménydiverzifikáció, az állandó legelők fenntartása és az ökológiai célterületet.
 
 

A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés, mondta Czerván György a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, Tatán.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár hozzátette, az idei átmeneti év nem hoz változást a támogatások rendszerében, könnyítés azonban, hogy az előlegfizetéshez már nem kell brüsszeli engedélyt kérni, a kifizetések a szokott módon, október 16-tól rendben megkezdődnek.

Czerván György kifejtette, hogy a Kormány – a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetetését követően – tavaly év végén döntött arról, hogy továbbra is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza 2021-ig. A magyar termelők által jól ismert konstrukció továbbra is biztosítja a közvetlen támogatások széleskörű és gördülékeny igénybevételét.

Az előadás során Czerván György bemutatatta az új támogatási rendszer kötelezően és önkéntesen alkalmazandó elemeit, amelyek közül nagy hangsúlyt fektetett a kötelező támogatási elemként megjelenő „zöld komponensre”. A hivatalosan „a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatásnak” nevezett intézkedés keretében a tagállami éves közvetlen támogatási keret 30%-át kell felhasználni. A konstrukció ösztönző hatása révén javulhat a környezetvédelmi teljesítmény, amely uniós szinten képes elősegíteni az éghajlat és a környezet szempontjából kedvező mezőgazdasági gyakorlat elterjedését. Az egyszerűség kedvéért csak zöldítésnek nevezett jogcím keretében – az uniós előírás alapján – 3 alapvető intézkedést kell alkalmazni:

1. A terménydiverzifikáció. A vetésváltás gyakorlatán túlmutató követelmény keretében 10 hektár szántó alatt 1 növényt, 10 és 30 hektár szántóterület között 2 különböző növényt, míg 30 hektár szántóterület felett már 3 eltérő növény kell termeszteni.

2. Az állandó legelők fenntartása. Országos szinten a gyepterületek nagyságát legfeljebb 5%-kal lehet csökkenteni 7 év alatt. Könnyebbség az egyes termelőknek, hogy a követelmény nemzeti szinten teljesíthető, így az egyes termelők esetében ettől el lehet majd térni.

3. Ökológiai célterületet. A mezőgazdasági üzemek biológiai sokféleségének megőrzése és javítása, így az ökológiai célok teljesülése érdekében területeket kell elkülöníteni.

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a fenti intézkedések alól egyenértékű gyakorlatok keretében egyes üzemtípusok mentesülhetnek akkor, ha egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek (pl. biogazdaságok, vagy egyes AKG programok).


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben