Indulhat a felkészülés: 2015-től jön a kötelező "zöldítés"

agrarszektor.hu
Fókuszban a terménydiverzifikáció, az állandó legelők fenntartása és az ökológiai célterületet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés, mondta Czerván György a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, Tatán.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár hozzátette, az idei átmeneti év nem hoz változást a támogatások rendszerében, könnyítés azonban, hogy az előlegfizetéshez már nem kell brüsszeli engedélyt kérni, a kifizetések a szokott módon, október 16-tól rendben megkezdődnek.

Czerván György kifejtette, hogy a Kormány - a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetetését követően - tavaly év végén döntött arról, hogy továbbra is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza 2021-ig. A magyar termelők által jól ismert konstrukció továbbra is biztosítja a közvetlen támogatások széleskörű és gördülékeny igénybevételét.

Az előadás során Czerván György bemutatatta az új támogatási rendszer kötelezően és önkéntesen alkalmazandó elemeit, amelyek közül nagy hangsúlyt fektetett a kötelező támogatási elemként megjelenő "zöld komponensre". A hivatalosan "a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatásnak" nevezett intézkedés keretében a tagállami éves közvetlen támogatási keret 30%-át kell felhasználni. A konstrukció ösztönző hatása révén javulhat a környezetvédelmi teljesítmény, amely uniós szinten képes elősegíteni az éghajlat és a környezet szempontjából kedvező mezőgazdasági gyakorlat elterjedését. Az egyszerűség kedvéért csak zöldítésnek nevezett jogcím keretében - az uniós előírás alapján - 3 alapvető intézkedést kell alkalmazni:

1. A terménydiverzifikáció. A vetésváltás gyakorlatán túlmutató követelmény keretében 10 hektár szántó alatt 1 növényt, 10 és 30 hektár szántóterület között 2 különböző növényt, míg 30 hektár szántóterület felett már 3 eltérő növény kell termeszteni.

2. Az állandó legelők fenntartása. Országos szinten a gyepterületek nagyságát legfeljebb 5%-kal lehet csökkenteni 7 év alatt. Könnyebbség az egyes termelőknek, hogy a követelmény nemzeti szinten teljesíthető, így az egyes termelők esetében ettől el lehet majd térni.

3. Ökológiai célterületet. A mezőgazdasági üzemek biológiai sokféleségének megőrzése és javítása, így az ökológiai célok teljesülése érdekében területeket kell elkülöníteni.

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a fenti intézkedések alól egyenértékű gyakorlatok keretében egyes üzemtípusok mentesülhetnek akkor, ha egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek (pl. biogazdaságok, vagy egyes AKG programok).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?