2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Külföldi rémeket látnak Orbánék a magyar földeken

Elővásárlással ütött ki a nyeregből állítólagos külföldi vevőket az állam.
 
 

Elhappolta állítólagos külföldi befektetők elől több esetben a magyar termőföldeket Veszprém megyében az állam – legalábbis ezt állítja Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Az államot képviselő nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) élt elővásárlási jogával, így a földvásárlási szerződésekben belépett a külföldieknek vélelmezett, eredeti vevők helyére. A VM ugyanakkor nem részletezi, hogy a külföldi vevők pontosan milyen módon próbálták kijátszani a hatályos szabályozást, amely több szempontból szigorúbb, mint amilyen a májustól hatályos új földforgalmi törvény lesz. A földhivatalok jelenleg sem jegyezhetnek be földtulajdont külföldiek (uniós állampolgárok) számára.

Elővásárlással akadályozta meg az állam, hogy a jogszabályokat kijátszva termőföldek kerüljenek külföldi kézbe Veszprém megyében - jelentette be Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a veszprémi kormányhivatalban. Ily módon 425 millió forint értékben, több településen, 363 hektár földhöz jutott az állam, hektáronként átlagosan csaknem 1,2 milliót forintért. A megvásárolt földeket - egyebek mellett Csabrendeken, Rigácson, Ukkon, Mezőlakon - a szokásos módon, pályázati úton adják bérbe a helyi gazdáknak, hónapon belül.

Bitay Márton ismertette: a zsebszerződéses ügyek felgöngyölítésében a tárca, a földhivatal és a kormányhivatal működött közre, és hamarosan bevonják az ügyészséget és a rendőrséget is.  Ahhoz, hogy a zsebszerződéseket felszámolhassák, szükség volt a közigazgatás reformjára, új földforgalmi törvényre és jogszabályok módosítására.

Beszámolt az államtitkár arról is, hogy több másik, zsebszerződés-gyanús ügyletre is bukkantak Veszprém megyében: 18 településen 24 birtoktest "próbál gazdát cserélni", 1,5 milliárd forintért.

Az államtitkár szerint erről, az összesen 2200 hektárnyi területről is egyértelművé vált, hogy a hatályos jogszabályokat kijátszva akarnak földet szerezni külföldiek, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogy léphet közbe.

Hogyan juthatnának ma földtulajdonhoz külföldiek, amikor ez jelenleg is tilos?
A VM nem részletezte, hogy a most „leleplezett” szerződésekkel pontosan milyen módon próbálnak külföldiek termőföldekhez jutni. A külföldiek földszerzését ugyanis a hatályos jogszabályok is tiltják, tehát a földhivatalok olyan szerződést nem jegyezhetnek be, ahol a vevő külföldi állampolgár. A nyilatkozatokból pedig nem derül ki, hogy a tárca mely megállapodásokkal kapcsolatban vélelmezte mégis a külföldi földszerzés veszélyét, és az állítólagos külföldi vevők milyen praktikákkal igyekeztek (volna) megtéveszteni a földhivatalokat.

A külföldiek - lényegében az uniós állampolgárok – magyarországi földvásárlásainak tiltásával kapcsolatban a májustól hatályos, új földforgalmi törvény nem hoz lényeges szigorítást a jelenlegi helyzethez képest. Sőt, a földforgalmi jogszabály még lazít is a szabályozáson, mivel most az uniós állampolgárok alapesetben egyáltalán nem vehetnek földeket Magyarországon, május elsejétől viszont egy hektár erejéig alanyi jogon bárki közülük vásárlásra jogosulttá válik, akár akar termelni Magyarországon, akár nem.

 

Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott kiemelte: a hivatal előzetes vizsgálata 4600 haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant tárt fel, de ezek nem mindegyike zsebszerződés; 2094 olyan szerződést találtak, amelyben külföldi érintettség van.

A vizsgálatokra a kormányhivatalnak július 31-ig van ideje, pontos számokat azután tudnak mondani – tette hozzá.
Hangsúlyozta: azért növekedett meg a zsebszerződések felderítésének száma, mert az érintettek még a május elsején hatályba lépő új földforgalmi törvény előtt szeretnének szabálytalanul földhöz jutni.

A VM nem részletezte, hogy a most „leleplezett” szerződésekkel pontosan milyen módon próbálnak külföldiek termőföldekhez jutni. A külföldiek földszerzését ugyanis a hatályos jogszabályok is tiltják, tehát a földhivatalok olyan szerződést nem jegyezhetnek be, ahol a vevő külföldi állampolgár. A nyilatkozatokból pedig nem derül ki, hogy a tárva mely megállapodásokkal kapcsolatban vélelmezte mégis a külföldi földszerzés veszélyét, és az állítólagos külföldi vevők milyen praktikákkal igyekeztek (volna) megtéveszteni a földhivatalokat.

A külföldiek - lényegében az uniós állampolgárok – magyarországi földvásárlásainak tiltásával kapcsolatban a májustól hatályos, új földforgalmi törvény nem hoz lényeges szigorítást a jelenlegi helyzethez képest. Sőt, e jogszabály még lazít is a szabályozáson, mivel most az uniós állampolgárok alapesetben egyáltalán nem vehetnek földeket Magyarországon, május elsejétől viszont egy hektár erejéig bárki vásárlásra jogosulttá válik akár akar termelni Magyarországon, akár nem.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben