2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Földrablás vagy segítség? – arab befektetők veszik a termőföldet

Földrablás vagy segítség? – arab befektetők veszik a termőföldet

agrarszektor.hu
Akár 200 ezer hektárnyi egyiptomi termőföldet is megvásárolhat az Egyesült Arab Emirátusokban működő agrárcég, az Al Dahra – írja a Reuters. A lépés egy korábbi, sok kritikát kiváltó projekt folytatása lenne, amelyben a pártolók a mezőgazdasági fejlesztéseket, az ellenzők ugyanakkor a gazdag olajállamok erőfölénnyel való visszaélését hangsúlyozzák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Két, az ügyet közvetlenül ismerő forrás szerint az emirátusbeli Al Dahra agrárcég tárgyalásokat folytat további mezőgazdasági földterületek megvásárlásáról Egyiptomban, egy olyan tranzakcióban, amely csökkentheti Kairó függőségét az alapélelmiszerek importjától, ugyanakkor újra felveti a vízhasználattal kapcsolatos aggodalmakat – közölte exkluzív értesülését a Reuters.

Búzát és kukoricát termelnének

A források nem mondták el, hogy milyen közel lehet az üzlet, de a befektetés potenciálisan több százmillió dollárt jelenthet a sivatagok visszaszerzésére és olyan kulcsfontosságú növények termesztésére, mint a búza és a kukorica.

Az Al Dahra, amely részben az abu-dzabi ADQ szuverén vagyonalap tulajdonában van, az Al Dahra Egypt nevű leányvállalatán keresztül tárgyalásokat folytat az egyiptomi hadsereg Nemzeti Szolgáltatási Projektek Szervezetével (NSPO) a dél-egyiptomi Toshka városában lévő földterületek megvásárlásáról, de más területeket is fontolóra vesz - mondták a névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó források.

Politikailag érzékeny téma

Egyiptom, amely az alapvető nyersanyagok egyik legnagyobb importőre, igyekszik csökkenteni importkitettségét, mivel devizahiánnyal küzd, amely miatt elhalasztotta a búzabehozatal után keletkező tartozásainak kifizetését. A búzaimport az erősen támogatott kenyér miatt fontos, amely politikailag érzékeny téma, hiszen több tízmillió ember számára érhető el ez a juttatás.

Az Al Dahra a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy szorosan együttműködik az érdekelt felekkel, hogy keresse a fenntartható módon történő terjeszkedés lehetőségeit, de konkrét megállapodásról egyelőre nem számoltak be.

Voltak már viták ebből

Az ügynek vannak előzményei is. A szaúd-arábiai és emírségekbeli befektetők, köztük az Al Dahra, részesedést szereztek az úgynevezett Toshka mezőgazdasági megaprojektben, amelyet Hoszni Mubarak korábbi elnök úgy próbált meg fejleszteni, hogy az asszuáni nagy gát víztározójából a vizet az 50 km-re lévő sivatagban lévő, rekultivált termőföldekre szivattyúzták.

2014-ben, amikor Abdel Fattah al-Sisi elnök megígérte, hogy újraindítja a Toshka-projektet, az Al Dahra azt mondta, hogy stratégiáját megváltoztatja, és inkább a búzatermesztésre összpontosít, és továbbra is a búza helyi piacra történő értékesítését helyezi előtérbe. A kormány 2019-ben visszavonta az Al Dahra földterületeinek egy részét, mivel az Al Mal egyiptomi lap szerint nem tartotta be a Toshka termesztésére vonatkozó ütemtervet.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31