Földrablás vagy segítség? – arab befektetők veszik a termőföldet

Földrablás vagy segítség? – arab befektetők veszik a termőföldet

agrarszektor.hu
Akár 200 ezer hektárnyi egyiptomi termőföldet is megvásárolhat az Egyesült Arab Emirátusokban működő agrárcég, az Al Dahra – írja a Reuters. A lépés egy korábbi, sok kritikát kiváltó projekt folytatása lenne, amelyben a pártolók a mezőgazdasági fejlesztéseket, az ellenzők ugyanakkor a gazdag olajállamok erőfölénnyel való visszaélését hangsúlyozzák.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Két, az ügyet közvetlenül ismerő forrás szerint az emirátusbeli Al Dahra agrárcég tárgyalásokat folytat további mezőgazdasági földterületek megvásárlásáról Egyiptomban, egy olyan tranzakcióban, amely csökkentheti Kairó függőségét az alapélelmiszerek importjától, ugyanakkor újra felveti a vízhasználattal kapcsolatos aggodalmakat – közölte exkluzív értesülését a Reuters.

Búzát és kukoricát termelnének

A források nem mondták el, hogy milyen közel lehet az üzlet, de a befektetés potenciálisan több százmillió dollárt jelenthet a sivatagok visszaszerzésére és olyan kulcsfontosságú növények termesztésére, mint a búza és a kukorica.

Az Al Dahra, amely részben az abu-dzabi ADQ szuverén vagyonalap tulajdonában van, az Al Dahra Egypt nevű leányvállalatán keresztül tárgyalásokat folytat az egyiptomi hadsereg Nemzeti Szolgáltatási Projektek Szervezetével (NSPO) a dél-egyiptomi Toshka városában lévő földterületek megvásárlásáról, de más területeket is fontolóra vesz - mondták a névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó források.

Politikailag érzékeny téma

Egyiptom, amely az alapvető nyersanyagok egyik legnagyobb importőre, igyekszik csökkenteni importkitettségét, mivel devizahiánnyal küzd, amely miatt elhalasztotta a búzabehozatal után keletkező tartozásainak kifizetését. A búzaimport az erősen támogatott kenyér miatt fontos, amely politikailag érzékeny téma, hiszen több tízmillió ember számára érhető el ez a juttatás.

Az Al Dahra a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy szorosan együttműködik az érdekelt felekkel, hogy keresse a fenntartható módon történő terjeszkedés lehetőségeit, de konkrét megállapodásról egyelőre nem számoltak be.

Voltak már viták ebből

Az ügynek vannak előzményei is. A szaúd-arábiai és emírségekbeli befektetők, köztük az Al Dahra, részesedést szereztek az úgynevezett Toshka mezőgazdasági megaprojektben, amelyet Hoszni Mubarak korábbi elnök úgy próbált meg fejleszteni, hogy az asszuáni nagy gát víztározójából a vizet az 50 km-re lévő sivatagban lévő, rekultivált termőföldekre szivattyúzták.

2014-ben, amikor Abdel Fattah al-Sisi elnök megígérte, hogy újraindítja a Toshka-projektet, az Al Dahra azt mondta, hogy stratégiáját megváltoztatja, és inkább a búzatermesztésre összpontosít, és továbbra is a búza helyi piacra történő értékesítését helyezi előtérbe. A kormány 2019-ben visszavonta az Al Dahra földterületeinek egy részét, mivel az Al Mal egyiptomi lap szerint nem tartotta be a Toshka termesztésére vonatkozó ütemtervet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?