Különleges együttműködés indul a FAO és az Európai Űrügynökség között

Különleges együttműködés indul a FAO és az Európai Űrügynökség között

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Űrügynökség szorosabbra fonja együttműködését a pontosabb adatokért és jobb információmegosztásért, melyek révén támogatják a világ országait a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az együttműködési megállapodás, amit a FAO vezető közgazdásza Maximo Torero és az Űrügynökség Föld-megfigyelési programjáért felelős megbízott igazgatója Toni Tolker-Nielsen írt ma alá, megnyitja az utat a tudásmegosztás és a műholdas képek szélesebb körű agrár-élelmezési felhasználása előtt - olvasható a FAO közleményében.

Az együttműködésünk révén az új információ jön létre és válik elérhetővé, melyekkel az országok pontosabb és jobb minőségű mezőgazdasági adatokhoz juthatnak költséghatékony módon

 - mondta Maximo Torero.

EZ IS ÉRDEKELHET

A földmegfigyelési adatok jelentősége a valós problémák megoldásában felbecsülhetetlen. A FAO-val való kollaborációnk révén a két intézmény szakértelme és tudása összeadódik, hogy a világűrből szerzett adatok a lehető legjobban támogassák a fenntarthatósági célok megvalósítását

- folytatta Toni Tolker.

Föld-megfigyelés és élelmezésbiztonság

A közös munkának hála, a FAO még szélesebb körű támogatást tud nyújtani a megfigyelési adatok agrár-statisztikai felhasználásához és a fenntarthatósági célok megvalósításának nyomon követéséhez. A FAO például fontos partner az 50x2030 kezdeményezésben, ami a globális mezőgazdasági adatok hiányosságait igyekszik pótolni 2030-ig a nemzeti adatgyűjtő-rendszerek átalakításával 50 afrikai, ázsiai, közel-keleti és dél-amerikai országban. A FAO és az Európai Űrügynökség kollaborációja földmegfigyelési módszerek használatával növeli ezen nemzeti statisztikai felmérések hatékonyságát és gyorsaságát. A Sen4Sat projekt keretében a két szervezet közösen dolgozik egyes kiválasztott nemzeti statisztikai hivatallal innovatív algoritmusok és földmegfigyelési eszközök kifejlesztéséért ugyanezen célból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Föld megfigyelése egy hatásos eszköz számos Fenntartható Fejlődési Célhoz tartozó indikátor közvetett vagy közvetlen nyomon követésének támogatásához, akár globális szinten is 

- tette hozzá Pietro Gennari, a FAO vezető statisztikusa.

A közös megállapodás alá tartoznak olyan területek, mint a műholdas adatok agrár-élelmezési felhasználása jelentette kihívások és feltételek beazonosítása és megértése, adatbázisok és felmérések megosztása, földmegfigyelési adatokhoz való hozzáférés megkönnyítése és innovatív földmegfigyelő algoritmusok és termékek kifejlesztése modern IT megoldások révén, mint például a felhőalapú számítástechnika.

FAO jószolgálati nagykövet

Az új megállapodást megelőzte az Európai Űrügynökség francia asztronautájának, Thomas Pesquet-nek FAO jószolgálati nagyköveti kivenezése. Jószolgálati nagykövetként Pesquet részt vesz a FAO munkájában, hogy felhívák a figyelmet a globális agrár-élelmezési rendszerek átalakításának fontosságára, ellenálló képességük, nyitottságuk, hatékonyságuk és fenntarthatóságuk növelésére és szerepükre a növekvő éhezés kihívásainak megoldásában és környezetünk és a biológiai sokféleség megőrzésében. A francia űrhajós második küldetése a Nemzetközi Űrállomásra április 22-én kezdődik és hat hónapig tart.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?