Különleges együttműködés indul a FAO és az Európai Űrügynökség között

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Űrügynökség szorosabbra fonja együttműködését a pontosabb adatokért és jobb információmegosztásért, melyek révén támogatják a világ országait a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az együttműködési megállapodás, amit a FAO vezető közgazdásza Maximo Torero és az Űrügynökség Föld-megfigyelési programjáért felelős megbízott igazgatója Toni Tolker-Nielsen írt ma alá, megnyitja az utat a tudásmegosztás és a műholdas képek szélesebb körű agrár-élelmezési felhasználása előtt - olvasható a FAO közleményében.

Az együttműködésünk révén az új információ jön létre és válik elérhetővé, melyekkel az országok pontosabb és jobb minőségű mezőgazdasági adatokhoz juthatnak költséghatékony módon

 - mondta Maximo Torero.

EZ IS ÉRDEKELHET

A földmegfigyelési adatok jelentősége a valós problémák megoldásában felbecsülhetetlen. A FAO-val való kollaborációnk révén a két intézmény szakértelme és tudása összeadódik, hogy a világűrből szerzett adatok a lehető legjobban támogassák a fenntarthatósági célok megvalósítását

- folytatta Toni Tolker.

Föld-megfigyelés és élelmezésbiztonság

A közös munkának hála, a FAO még szélesebb körű támogatást tud nyújtani a megfigyelési adatok agrár-statisztikai felhasználásához és a fenntarthatósági célok megvalósításának nyomon követéséhez. A FAO például fontos partner az 50x2030 kezdeményezésben, ami a globális mezőgazdasági adatok hiányosságait igyekszik pótolni 2030-ig a nemzeti adatgyűjtő-rendszerek átalakításával 50 afrikai, ázsiai, közel-keleti és dél-amerikai országban. A FAO és az Európai Űrügynökség kollaborációja földmegfigyelési módszerek használatával növeli ezen nemzeti statisztikai felmérések hatékonyságát és gyorsaságát. A Sen4Sat projekt keretében a két szervezet közösen dolgozik egyes kiválasztott nemzeti statisztikai hivatallal innovatív algoritmusok és földmegfigyelési eszközök kifejlesztéséért ugyanezen célból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Föld megfigyelése egy hatásos eszköz számos Fenntartható Fejlődési Célhoz tartozó indikátor közvetett vagy közvetlen nyomon követésének támogatásához, akár globális szinten is 

- tette hozzá Pietro Gennari, a FAO vezető statisztikusa.

A közös megállapodás alá tartoznak olyan területek, mint a műholdas adatok agrár-élelmezési felhasználása jelentette kihívások és feltételek beazonosítása és megértése, adatbázisok és felmérések megosztása, földmegfigyelési adatokhoz való hozzáférés megkönnyítése és innovatív földmegfigyelő algoritmusok és termékek kifejlesztése modern IT megoldások révén, mint például a felhőalapú számítástechnika.

FAO jószolgálati nagykövet

Az új megállapodást megelőzte az Európai Űrügynökség francia asztronautájának, Thomas Pesquet-nek FAO jószolgálati nagyköveti kivenezése. Jószolgálati nagykövetként Pesquet részt vesz a FAO munkájában, hogy felhívák a figyelmet a globális agrár-élelmezési rendszerek átalakításának fontosságára, ellenálló képességük, nyitottságuk, hatékonyságuk és fenntarthatóságuk növelésére és szerepükre a növekvő éhezés kihívásainak megoldásában és környezetünk és a biológiai sokféleség megőrzésében. A francia űrhajós második küldetése a Nemzetközi Űrállomásra április 22-én kezdődik és hat hónapig tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?