Űrtechnológia a mezőgazdaságban: komoly lépésre szánta el magát a NASA

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság a mezőgazdaságban is egyaránt fontos, most pedig két nem is akármilyen vállalat fogott össze azért, hogy ezt támogassák: a NASA Harvest és a CropX kezdett közös projektbe. A partnerség egy fontos része, hogy műholdakat vetnének be azért, hogy nagyobb betekintést nyerhessenek a mezőgazdasági munkálatokba, és az így kapott adatok felhasználásával támogassák a mezőgazdasági termelőket, valamint a termelőképességet.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A NASA Harvest és a CropX célja, hogy az amerikai termelők és iparág szakértői az erőforrások megőrzésével és a terméshozam javításával megkapja a szükséges adatokat és információkat - így javítanák a gazdálkodás fenntarthatóságát - írja a nasa.gov. A partnerség további céljai közé tartozik az is, hogy a műholdas adatok felhasználásával támogassák a mezőgazdasági termelőket és a termelőképességet is úgy, hogy közben megőrzik a természeti erőforrásokat.

A CropX a talajadatokat kísérné figyelemmel, míg a NASA a Földmegfigyelő műholdjait használná, így betekintést nyújtanának a kormányok és a termelők számára is szerte a világon. A talaj egészsége és a tápanyag-gazdálkodás az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság problémáinak gyökere - éppen ezért, elengedhetetlen az, hogy megértsük, mi is történik pontosan a föld alatt. 

A műholdas képek régóta szerves részét képezik a CorpX algoritmusainak, a NASA Harvest-tel folytatott munkánk pedig értékes agronómiai betekintést nyújt a kritikus adatok összekapcsolásával a föld mélyén és az űrben található kiterjedt műholdhálózat különböző mélységeiben. Várakozással tekintünk a NASA Harvest csapatával való együttműködésre annak érdekében, hogy világszerte javuljon a gazdálkodással kapcsolatos döntéshozatal - mind a fejlett, mind a fejletlen régiókban

 - jegyezte meg a CropX technológiai vezetője, Nadav Liebermann.

Kísérleti program az algoritmusok tesztelésére és finomhangolására

Egy Arizónában működő lucernafarmon fogják elvégezni a teszteléseket, mely során kipróbálni és finomítani szeretnék az algoritmusokat, amik később országosan és globálisan is áttörést jelenthetnek a mezőgazdaságban. A kísérleti program 12 hónapos időtartama alatt a NASA műholdas adatainak és a szintetikus apertúrájú rádiólokátor (SAR) információinak integrálásával könnyebben meghatározhatják a növénytermesztésen alapuló vízfelhasználás, a hozam-előrejelzés, a talajminőség és a földhasználat paramétereit.

Fókuszálás a talajnedvességi mutatókra

A csapat azt reméli, hogy az elkövetkezendő években az elérhető legjobb technológia felhasználásával elérhetőbb lesz a költséghatékonyabb és környezetbarátabb gazdálkodás. A NASA Harvest programigazgatója, dr. Inbal Becker-Reshef szerint a CropX olyan fejlett eszközöket kínál, amik a talaj egészségi állapotának és a vízminőség javításához szükségesek - kötődve a mezőgazdaság ökoszisztémáihoz. 

A műholdas adatokkal párosítva betekintést nyerhetünk a mezőgazdasági termelők munkájába, valamint a lehetőséget nyújtanak a rendelkezésére álló erőforrások hatékonyabb felhasználásának támogatására.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?