Már hat erdésszel végzett a famaffia

MTI
Több ezer tüntető vonult utcára vasárnap Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erődirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon. Két év alatt 90 támadás és hat haláleset írható a fatolvajok számlájára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Greenpeace Románia, a DeClic és az Agent Green által meghirdetett bukaresti megmozduláson a résztvevők "Mindenki az utcára az erdők védelmében", "Elég a famaffiából", "Ez a mi erdőnk, nem a ti árutok" feliratú táblákat emeltek a magasba, és a szaktárca épülete előtt a SUMAL betűszóval emlegetett, az erdőkitermelést és faszállítmányokat monitorizáló rendszer korszerűsítését követelték.

Évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ez több, mint az a 18 millió köbméter, amennyit törvényesen termelnek ki. Ez hallatlan 2020-ban egy európai uniós országban"

 - idézte a Mediafax hírügynökség Valentin Salageanut, a Greenpeace romániai ügyvezető igazgatóját. A környezetvédő szervezet vezetője elmondta: 2015 óta megalakult az erdőőrség, beüzemelték az erdőradart, létezik már törvényes keret az illegálisan kitermelt fa fuvarozóinak büntetésére, de a bukaresti kormány szerinte nem tesz semmit a rendszerszintű problémák kezelése érdekében, és a környezetvédők már 40 pert indítottak a román állam ellen a védett erdők szándékos letarolása miatt.

A környezetvédőknek azért sikerült vasárnap több ezer tüntetőt mozgósítaniuk az erdők védelmében, mert országszerte közfelháborodást okoztak a fatolvajok által elkövetett erőszakos cselekmények,amelyeknek az utóbbi években már hat erdész esett áldozatul. Két héttel ezelőtt Máramaros megyében halt meg - egyelőre tisztázatlan körülmények között - egy saját fegyverével meglőtt erdész, aki fatolvajok nyomába eredt az erdőben. Szeptember közepén a moldvai Pascani közelében baltával ütöttek agyon, néhány nappal később pedig Torda közelében vertek meg és fenyegettek meg halálosan egy erdészt a tetten ért fatolvajok.

Szeptember végén ezért az erdész-szakszervezet tagjai vonultak öt koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel a parlament elé, az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve. A szakszervezet szerint

2017-től mostanig a fatolvajok 90 esetben támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak.

Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális faszállítmányokat próbáltak megállítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?