Módosult a hulladéktörvény: ezekre a termelőkre is vonatkoznak az új szabályok

Módosult a hulladéktörvény: ezekre a termelőkre is vonatkoznak az új szabályok

agrarszektor.hu
A hulladéktörvény 2023. július 1-i változását követően - az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) keretében - a gyártók, termelők, adott esetben a forgalmazók kötelesek helytállni egyes termékeik, illetve csomagolásuk körforgásos hulladékkezelésének költségeiért annak teljes életciklusa során. Ez a vállalkozások számára többletadminisztrációval, esetenként költségnövekedéssel járhat. Nem kivétel ez alól az erdőgazdálkodás sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) kormányrendelet azon gazdasági szereplőkre terjed ki, akik a körforgásos termékeket gyártják, vagy külföldről történő behozatalát végzik, és Magyarországon először hozzák forgalomba vagy használják fel. Eszerint úgynevezett EPR (extended producer responsibility) nyilvántartási, bevallási, és fizetési kötelezettsége keletkezik annak is, aki belföldi forgalomba hozatali célból csomagolja a termékét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A szabályozással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettséget első ízben 2023. október 20-ig kellett megtenni. Majd ezután minden negyedévet követő 20. napig szükséges jelentést tenni a körforgásos termékek kibocsátására vonatkozó mennyiségekről az OKIR-ban (Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer), valamint az EPR kötelezettséggel kapcsolatban regisztrálnia kell a MOHU (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) felületén.

Az erdészetben jellemzően a környezetük védelme érdekében elkötelezett vállalkozók gazdálkodnak, ami viszont nem mentesíti őket a kiterjesztett gyártói felelősség alól. Az ágazat szereplői alapvetően vagy szolgáltatást nyújtanak, vagy terméket állítanak elő. A fő termék a faanyag, úgymint az erdei választékok (pl. tűzifa, rönkfa), vagy az elsődleges faipari termékek (pl. deszka, palló, gerenda, raklap). De, emellett lehetnek más, úgynevezett erdei melléktermékek (pl. gomba, gyógynövény, vadhús) is a palettán.

Az erdei választékok jellemzően ömlesztve kerülnek értékesítésre (pl. teherautón, kamionban, utánfutón stb.), ez esetben nincs csomagolás, tehát a termék nem EPR kötelezett. Viszont az ezt termelőnek - ahogy azt az előbbi bekezdésben jeleztük - keletkezik/keletkezhet hulladéka (pl. üres motorolajos flakon, használhatatlanná vált gép/eszköz stb.), tehát nem lakossági ügyfélként regisztrálnia kell a MOHU-nál. Itt a MOHU-s regisztrációra a hulladékelszállítás miatt van szükség. Ezekben az esetekben az EPR kötelezettsége az első forgalomba hozónak keletkezik, legtöbb esetben annak, akitől a motorolajat, gépet stb. vásárolta az adott erdészeti vállalkozás.

Abban az esetben, ha például tűzifa raklapon, vagy pellet zsákban kerül értékesítésre már a raklap és a zsák EPR kötelezett és az erdészeti vállalkozásnak keletkezik fizetési és bevallási kötelezettsége. Viszont, ha a zsák csak szállítási csomagolás és visszakerül a gyártóhoz (termelő) ahogy a raklap is (tehát úgynevezett többutas), akkor csak a pótlás vagy bővítés miatt újként vásárolt raklap és zsák után keletkezik (egyszeri) EPR kötelezettség. Ehhez viszont a csomagolást - tehát a zsákot, illetve a raklapot - a Pest Megyei Kormányhivatal Belföldi Hulladékgazdálkodási és Termékdíj Osztályánál regisztrálni kell az UHCS (Újrahasználható csomagolószer) nyilvántartásban.

Amennyiben az erdei melléktermék (pl. gomba, gyógynövény, vadhús stb.) bármilyen csomagolással kerül értékesítésre, az EPR kötelezett. Az adatszolgáltatási és díjfizetési kötelezettsége az eladót terheli, aki az erdei mellékterméket csomagolja. Az említett kormányrendeletben a körforgásos termékek között szereplő fából készült bútorok előállítója viszont - már inkább a feldolgozóipar szereplőjeként - mind maga a termék, a bútor, mind pedig annak csomagolása után is EPR kötelezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?