Óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát Magyarországon

Óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát Magyarországon

agrarszektor.hu
Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A budai agglomeráció településein tevékenykedő csalók a közösségi médiában terjesztett hirdetéseikben valótlanul azt állították, hogy a Pilisi Parkerdőből származó fát értékesítenek a lakossági vevőknek - írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt. A Parkerdő munkatársai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyagkereskedelmilánc felügyelet (EUTR) ellenőrei próbavásárlással keresték meg a hirdető árusokat. A kiszállítás alatt tartott ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a csalók nemhogy nem tudták igazolni a Pilisi Parkerdőtől való származást, de a faanyag legális eredetét bizonyító dokumentumokkal sem rendelkeztek. A Nébih ellenőrei a faanyagot és a szállításhoz használt gépkocsit zár alá vették, az eljárás folyamatban van, az elkövetők ellen a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett.

Az állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet a tűzifa legális forrásból, számla ellenében történő vásárlásának fontosságára. Az illegális faanyag-forgalmazók számos esetben trükköznek a kiszállított mennyiséggel is, és reklamáció esetén gyakorlatilag utolérhetetlenek, így közvetlenül kárt okoznak a megrendelőknek. Emellett fontos szempont, hogy az illegálisan forgalomba kerülő tűzifa kitermelése az erdőket is károsítja, míg a szabályoknak megfelelően értékesített faanyag garantáltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A legális, a vásárlót és az erdőket egyaránt védő vásárlási folyamatot segítik a Nébih EUTR hatóság https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi és a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses honlapokon található információk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?