2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

Nem adjuk a magyar földet: a gazdák üzentek a kormánynak

Kormányzati lépéseket sürget a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék, a vásárláshoz pedig megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek legyenek. A földvásárlásokkal a szervezet szerint ki lehetne védeni a földforgalmi törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás kedvezőtlen következményeit is.
 
 

"Az a biztos, amikor a föld a gazda tulajdonában van" – indokolta Jakab István egy kisbucsai rendezvényen, miért kellene a kormánynak javítania a gazdák tulajdonszerzési lehetőségein. A szövetség elnöke szerint a Magosz közelmúltbeli elnökségi ülésén "élesen vetődött fel" az a követelés, hogy a kormány határozottan álljon ki a termőföld védelme mellett. "A leghatározottabban elítéljük azokat a politikusokat, akik Brüsszelbe mennek panaszkodni, akik Brüsszelben ócsárolják a magyar gazdákat, és teszik lehetetlenné a helyzetüket, megtámadják azt a földtörvényt, ami védi a magyar gazdákat" - fogalmazott az MTI szerint Jakab István.

Ha Brüsszel a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indít, nagy a veszélye annak, hogy "a magyar gazdák később már hátrányba kerülnek" – fogalmazott az elnök. Brüsszel nagyon kritikusan vizsgálja a magyar törvényalkotást, míg az természetes, hogy Ausztriában védik a gazdát, korántsem biztos, hogy a magyar földtörvény kapcsán ugyanez az álláspont. Ugyanakkor a sokat támadott magyar földtörvényt ma Európában még a régi tagállamok körében is "másolják, tanulmányozzák" – hangoztatta Jakab István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben