A koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatását elemezték a szakemberek

A koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatását elemezték a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökével folytatott podcast beszélgetést a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásáról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beszélgetés során a szakemberek - egyebek mellett - elemezték a magyar agrárium erősségeit és gyengeségeit, a külső és a belső ellátás helyzetét, valamint a piacok működésének fontosságát is. Ezen kívül szó volt arról is, hogy:

  • Más-más mértékben ugyan, de az agrárium valamennyi szereplőjét érintik a koronavírus-járvány hatásai.
  • A járvány egyaránt felszínre hozta az agrárium hiányosságait és erősségeit. Előbbiek közé tartozik például a fehérje-önellátottság kérdése. Úgy kell a nehézségekre választ adni, olyan fejlesztéseket kell elindítani, amelyek a krízis utáni időszakban is a megoldások irányába hatnak. Az erősségekre pedig lehet és kell is építeni.
  • A belső ellátás biztosított, arra kell koncentrálni, hogy a külkereskedelem - az inputanyagok importja és a megtermelt áruk exportja - is működjön.
  • Az agrárium adhat munkát, megélhetést a nehéz helyzetbe került ágazatok korábbi munkavállalóinak. A közfoglalkoztatottak bevonása is megoldás lehet a kieső munkavállalók miatt esetlegesen fellépő munkaerő-hiány kezelésére. A külföldről visszatérő magyar szakemberek is megtalálhatják számításaikat a hazai munkaerő-piacon.
  • Az agrárium "válságálló", ez a biztonságérzet több munkavállalót fordíthat az ágazat felé, és ezáltal az agrárium presztízse is növekedhet.
  • Fontos, hogy a piacok továbbra is működjenek. Szabad térben kisebb fertőzésveszélynek vannak kitéve a vásárlók, mint a zárt üzletekben.
  • Szükség lenne a "de minimis" keret jelentős mértékű növelésére, ezáltal lenne mozgástere a kormánynak arra, hogy nemzeti forrásból támogassa a gazdákat.
  • A Magyarok Kenyere program nem marad el, hiszen idén is várják a támogatást a segítő szervezetek

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Facebook-on is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal és Éder Tamással is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?