Lázár Jánossal beszélgetett a magyar agrárpolitika jövőjéről Győrffy Balázs

Lázár Jánossal beszélgetett a magyar agrárpolitika jövőjéről Győrffy Balázs

agrarszektor.hu
Lázár János kormánybiztossal folytatott podcast-beszélgetést Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A beszélgetés során megvitatták a mezőgazdasági fejlesztések fontosságát, a koronavírus-járvány önellátásra gyakorolt hatását és az öntözéses növénytermesztést.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A magyar mezőgazdaság és agrárpolitika jelenéről és jövőjéről beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Lázár János kormánybiztos. A beszélgetés során többek között elhangzott:

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
  • A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 10 ezer hektáron gazdálkodik, ebből 8,5 ezer hektár szántóterület. Hazánkban ez a legnagyobb egybefüggő gazdaság. A nagyüzemeknek mintául kell szolgálniuk, be kell tudniuk mutatni a versenyképességet javító innovatív technológiákat. Magyarországon ugyanis más uniós országokhoz képest keveset fordítunk fejlesztésekre.
  • A koronavírus-járvány megmutatta, hogy mennyire fontos az önellátás, ennek viszont feltétele a feldolgozóipar korszerűsítése.
  • Költséghatékonyság szempontjából le vagyunk maradva, nemcsak a nyugat-európai, hanem több kelet-közép-európai országhoz képest is. Hiányzik az együttműködési hajlandóság is, pedig a fejlesztések terén ez meghatározó lenne, nagy értékű beruházások csak összefogással valósíthatók meg.
  • Az öntözés növeli a termésbiztonságot és a kibocsátást. Sikeres magyar agrárium csak legalább félmillió hektár öntözésével képzelhető el.
  • Ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság még lendületesebben fejlődjön, egy legalább 2000 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programra van szükség, azaz növelni kell a nemzeti társfinanszírozás mértékét. E nélkül nem tudjuk behozni lemaradásunkat, kihasználni adottságainkat.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal, Zászlós Tiborral, Csorbai Attilával, Mocz Andrással, Petőházi Tamással és Harcz Zoltánnal is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?