A mezőgazdasági gépekről és ezek piacáról beszélgettek a szakemberek

A mezőgazdasági gépekről és ezek piacáról beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Harsányi Zsolttal, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnökével folytatott podcast beszélgetést a koronavírus mezőgazdasági gépek piacára gyakorolt hatásáról. A beszélgetés során kitértek arra is, hogy a járványhelyzetben hogyan biztosítható az alkatrészellátás, mik a mezőgazdasági gépek piacának trendjei, és miként lehet a fiatalokat az agrárgépész szakmába csábítani.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A mezőgazdasági gépgyártásról és alkatrészellátásról, valamint a koronavírus ezekre gyakorolt hatásáról beszélgetett Győrffy Balázs, a NAK elnöke Harsányi Zsolttal, a MEGFOSZ elnökével. Ennek során többek között elhangzott:

  • A mezőgazdasági gépek gyártása, alkatrészellátása, szervizelése kapcsán sok minden megváltozott a COVID-időszakban, ugyanis ezekhez jellemzően emberi kontaktusokra, személyes jelenlétre van szükség. Sok gép alkatrészei a világ számos országában készülnek, például egy kombájn 6000 különféle alkatrészből tevődik össze, azaz a gyártás, alkatrészellátás összetett, nemzetközi együttműködést igénylő folyamat. Meghatározó volt az, hogy a logisztikai láncok, az áruszállítás nem állt le tavaly március-áprilisban, ebben nagy szerepe volt a gyors nemzetközi kormányzati intézkedéseknek is. A forgalmazók azt tapasztalták, hogy a gazdálkodók tavaly az év első felében bespájzoltak alkatrészekből, jelentős előrehozott kereslet volt főleg olajból, olajszűrőből, hidraulika szűrőből és -folyadékból.
  • A 2020. évi tavaszi-nyári szántóföldi munkák idején a nagy forgalmazóknál, szervizelőknél szerencsére kevés volt a kieső kolléga, valamint nem volt rendszerszinten probléma az alkatrészellátással, szervizeléssel. Idén pedig már felkészülten várják azt, hogy a műtrágyaszórás megkezdődjön, a vetőgépek elinduljanak. Nagyobbak az alkatrészkészletek is.
  • A 150-200 lóerő közötti gépek nagy része már automata kormányzással ellátott - gyakorlatilag anélkül keveset vesznek. 200 lóerő felett pedig nincs nélküle gép. A digitális eszközök egy-egy gép beszerzési árának töredékét jelentik, azaz érdemes azokkal ellátva vásárolni. A topkategóriában pedig már mindenki szakaszvezérléssel akar műtrágyát szórni, vetni, tőszámot akar szabályozni, digitális adatgyűjtést végezni - ezekhez a nagyobb gyártóknak egyre jobb ajánlataik vannak, hogy a végén gazdaságosabb legyen a termelés. A digitális technológia egyre inkább beépül, a permetezőgépek esetében egyre közelebb kerül a növényhez a szórófej; szenzorok, radarok segítik, hogy közvetlenül oda és csak oda jusson a szer, ahol hasznosulnia kell.
  • Az elmúlt évben a gépkiállítások sorra le lettek mondva, a digitális média sokkal nagyobb szerephez jutott, például a MEGFOSZ-nak van olyan filmje, amit a neten kétmillióan néztek meg. Ennek ellenére szükséges, hogy - amikortól majd lehet - legyen fedett és szántóföldi (ahol a teljes spektrum felvonultatható) gépkiállítás, amin meg tudják mutatni az eszközöket, újdonságokat. Valamint ezek a rendezvények társadalmi események is, a személyes találkozók helyszínei, sokan érdeklődnek jelenleg is utánuk.
  • A MEGFOSZ igyekszik megváltoztatni azt a - sok "civil" fejében lévő - képet, hogy a mezőgazdasági gépek olajosak, koszosak, büdösek, hiszen már itt is modern technikákkal dolgoznak. A Legyél Te is Agrárgépész! programjuk felettébb sikeres. Több nagy cég is melléállt, versenyeket is szerveztek, számos 7-8. osztályos gyereknek mutattak be a gyakorlatban 300 lóerős traktort, ami lenyűgözte sokukat. Óriási növekedésről számolhatnak be: míg 2014-ben 1284-en választották a mezőgépész, gépszerelő szakmát, a 2019-2020-as tanévre már 4528-an. Harsányi Zsolt, aki maga is a gödöllői egyetemen végzett, örül annak, hogy az agrár felsőoktatást jelentősen megerősítik. Egy koncentrált, erős intézmény - megszüntetve a szétaprózódottságot - sikeresebben vonzhatja be a hallgatókat, nagyobb lehet a presztízse a szakmának is.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal, Zászlós Tiborral, Csorbai Attilával, Mocz Andrással, Petőházi Tamással, Harcz Zoltánnal, Lázár Jánossal, dr. Mártonffy Bélával, Neubauer Katalinnal és Tuzson Bencével is beszélgetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?