A kereskedelemről és a karácsonyi bevásárlási szezonról beszélgettek a szakemberek

A kereskedelemről és a karácsonyi bevásárlási szezonról beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Neubauer Katalinnal, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkárával folytatott podcast-beszélgetést a kereskedelmi szektorról és a karácsonyi bevásárlási szezonról. A beszélgetés során megvitatták a koronavírus-járvány hatásait a fogyasztói szokásokra, a kistelepülésen működő boltok fennmaradásának lehetőségeit és a magyar termékek iránti, egyre növekvő bizalom kérdését is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kereskedelmi szektorról és a karácsonyi bevásárlási szezonról beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, valamint Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A beszélgetés során többek között elhangzott:

  • A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség 2014-ben alakult, kizárólag magyar tulajdonú kereskedelmi vállalkozások a tagjai, a hazai kereskedők érdekvédelmi szervezete.
  • A koronavírus-járvány megváltoztatta a fogyasztók viselkedését. A lakosság - főleg a tavaszi hullám idején - kerülte a bevásárlóközpontokat, ez sok lehetőséget adott és ad a lakóhelyekhez közeli hazai kereskedelemnek. A kisebb boltok új vevőkörrel bővültek, igyekezni kell őket megfelelő színvonalon kiszolgálni és megtartani.
  • A kistelepüléseken működő boltok fennmaradásának egyik záloga, hogy azok reagálni tudjanak a vásárlói igényekre és azok változásaira. Lehetőséget adhat a fennmaradásra, megerősödésre a tevékenységi kör bővítése. Például az, ha kihasználnák az online kereskedelem erősödését, és futárszolgálatok átvevő pontjaként is üzemelnének. Így a vásárlók a csomag átvételét összekötnék a bevásárlással.
  • A kistelepülési boltok infrastruktúrájának fejlesztéséhez állami szerepvállalás szükséges, ugyanis a beruházások - az itt jellemző árbevétel mellett - nehezen, vagy egyáltalán nem térülnek meg.
  • A járvány hatásai között említhető még, hogy nőtt a bizalom a hazai termékek iránt, ezt a hullámot érdemes lenne meglovagolni. Ehhez azonban a védjegyek terén is átláthatóságra lenne szükség.
  • Idén novemberben érzékelhető volt némi árbevétel-növekedés a kereskedelem szereplőinél, az azonban egyelőre még nem látható, hogy korábban elmaradt vásárlásaikat pótolják a fogyasztók, vagy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt a megszokottnál korábban kezdődött el a karácsonyi bevásárlási szezon.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal, Zászlós Tiborral, Csorbai Attilával, Mocz Andrással, Petőházi Tamással, Harcz Zoltánnal, Lázár Jánossal és dr. Mártonffy Bélával is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?