2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

A kereskedelemről és a karácsonyi bevásárlási szezonról beszélgettek a szakemberek

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Neubauer Katalinnal, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkárával folytatott podcast-beszélgetést a kereskedelmi szektorról és a karácsonyi bevásárlási szezonról. A beszélgetés során megvitatták a koronavírus-járvány hatásait a fogyasztói szokásokra, a kistelepülésen működő boltok fennmaradásának lehetőségeit és a magyar termékek iránti, egyre növekvő bizalom kérdését is.
 
 

A kereskedelmi szektorról és a karácsonyi bevásárlási szezonról beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, valamint Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A beszélgetés során többek között elhangzott:

 • A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség 2014-ben alakult, kizárólag magyar tulajdonú kereskedelmi vállalkozások a tagjai, a hazai kereskedők érdekvédelmi szervezete.
 • A koronavírus-járvány megváltoztatta a fogyasztók viselkedését. A lakosság – főleg a tavaszi hullám idején – kerülte a bevásárlóközpontokat, ez sok lehetőséget adott és ad a lakóhelyekhez közeli hazai kereskedelemnek. A kisebb boltok új vevőkörrel bővültek, igyekezni kell őket megfelelő színvonalon kiszolgálni és megtartani.
 • A kistelepüléseken működő boltok fennmaradásának egyik záloga, hogy azok reagálni tudjanak a vásárlói igényekre és azok változásaira. Lehetőséget adhat a fennmaradásra, megerősödésre a tevékenységi kör bővítése. Például az, ha kihasználnák az online kereskedelem erősödését, és futárszolgálatok átvevő pontjaként is üzemelnének. Így a vásárlók a csomag átvételét összekötnék a bevásárlással.
 • A kistelepülési boltok infrastruktúrájának fejlesztéséhez állami szerepvállalás szükséges, ugyanis a beruházások – az itt jellemző árbevétel mellett – nehezen, vagy egyáltalán nem térülnek meg.
 • A járvány hatásai között említhető még, hogy nőtt a bizalom a hazai termékek iránt, ezt a hullámot érdemes lenne meglovagolni. Ehhez azonban a védjegyek terén is átláthatóságra lenne szükség.
 • Idén novemberben érzékelhető volt némi árbevétel-növekedés a kereskedelem szereplőinél, az azonban egyelőre még nem látható, hogy korábban elmaradt vásárlásaikat pótolják a fogyasztók, vagy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt a megszokottnál korábban kezdődött el a karácsonyi bevásárlási szezon.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal, Zászlós Tiborral, Csorbai Attilával, Mocz Andrással, Petőházi Tamással, Harcz Zoltánnal, Lázár Jánossal és dr. Mártonffy Bélával is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!