A magyar kertészeti ágazat jövőjéről beszélgettek a szakemberek

A magyar kertészeti ágazat jövőjéről beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke dr. Mártonffy Bélával, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnökével folytatott podcast-beszélgetést. Ennek során megvitatták az ágazat jelenlegi helyzetét, beszélgettek a novemberben elfogadott családi gazdaságokról szóló törvény kertészetet érintő vonatkozásairól és gyógynövénytermelés jövőjéről is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyarországi kertészeti ágazat jelenéről és jövőjéről beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, valamint dr. Mártonffy Bélával, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke. A beszélgetés során többek között elhangzott:

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!
  • Jelenleg a hazai kertészet a teljesítőképességének 30-40%-át tudja produkálni. A beszélgetésből kiderül, hogy milyen okokra vezethető ez vissza és milyen stratégiát követ a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya, hogy ez az arány jelentősen javuljon.
  • Az osztályon belül öt alosztály működik, amelyek a kertészeti ágazat öt fontos szegmensét fedik le a zöldségtermesztéstől a gyógynövénytermelésen át a díszkertészetig. Az osztályelnök a szakmai szervezeteket is be kívánta vonni a munkába, ez a különböző specifikus munkacsoportok révén meg is valósul. Az egyes munkacsoportok (pl. hagyma vagy dinnye munkacsoport) az adott termék legégetőbb termelési, feldolgozási, tárolási stb. problémáira keresik a megoldásokat.
  • A kertészet szempontjából történelmi lépés az a novemberben a parlament által elfogadott, a családi gazdaságokról szóló törvény, amely megreformálja, észszerűsíti a sok sebből vérző őstermelői rendszert, a mezőgazdasági családi gazdaságok szabályozását. Jelenlegi formájában a kertészet ugyanis hitelképtelen ágazat, ez kerékkötője a fejlődésnek, az infrastrukturális fejlesztéseknek, a versenyképességnek. Magyarország adottságainak köszönhetően alkalmas arra, hogy Közép-Európa kertészeti centruma legyen.
  • A kertészeti osztály jelentős lépéseket tett az edukációs programok terén is. A NAK missziót vállalt fel az egészséges táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás serkentése érdekében. A hároméves Európai Friss Kalandok kampánynak mérhető is a sikere.
  • A zöldfelület-gazdálkodás a hazai díszkertészek területe kell legyen. Cél, hogy a nagyon magas minőségű magyar díszfaiskolából telepítsünk, ne külföldről hozzunk termékeket, amiket kétévente cserélni kell, mert nem bírják a klímát.
  • A gyógynövényeknél elkezdődött a termelt gyógynövények irányába való elmozdulás, mert a jelenlegi gyógynövénymennyiség 70%-a gyűjtött, ami több szempontból kockázatos.
  • A gyümölcstermelés kieső éve volt az idei az időjárási anomáliák és a vírushelyzet miatt. Az ágazat hosszú távú stabilitása szempontjából fontos a hazai szükségletek minél nagyobb arányú belső kiszolgálása, valamint a piaci nyitás lehetősége. Utóbbi esetében nagyobb potenciál van a feldolgozott termékekben, mint a frissekben - ez az egyik fő csapásirány.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on is. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal, Zászlós Tiborral, Csorbai Attilával, Mocz Andrással, Petőházi Tamással, Harcz Zoltánnal és Lázár Jánossal is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?