A magyar dohányágazat helyzetéről beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Kenyeres Sándorral, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnökével folytatott podcast beszélgetést a magyar dohánytermesztés jelenéről és múltjáról, a hazai dohány piacáról. A beszélgetés során kitértek arra, hogy hogyan változott Magyarországon a dohány termőterülete, mekkora a magyar dohánytermesztési ágazat és hogy hol helyezkedik el az ország a kontinens dohánytermesztésében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A magyar dohánytermesztés jelenéről és múltjáról, valamint a hazai dohány piacáról beszélgetett Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Kenyeres Sándor, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnöke. A beszélgetés során többek között elhangzott:

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
  • A korábban jelentős magyarországi dohány-termőterület napjainkra jelentősen lecsökkent, jelenleg 3100 hektáron termelnek dohányt.
  • Kevéssé ismert, hogy a dohányon belül két levélfajta van termesztésben: a természetes szárítású Burley és a mesterséges szárítású Virginia. Burley-t a gazdaságok 15%-ában, jellemzően a kisebb területen gazdálkodók termesztenek, a többi területen Virginia terem. Mindkettőből magyar fajtanemesített változatot termesztenek itthon, amelyet a hazai időjárási viszonyok figyelembevételével hoztak létre.
  • A termőterületek 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Jelentős még Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar, de foltszerűen több más megyében is termesztenek dohányt. A magyar dohányra jellemző a jó minőség és a megfelelő cukortartalom.
  • Az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon a dohánytermelők száma, jelenleg 600 vállalkozás, illetve őstermelő foglalkozik dohánytermesztéssel, a teljes ágazat körülbelül 12 embert foglalkoztat. A dohányföldeken végzett munkához szaktudásra van szükség.
  • Hazánkban több száz évre nyúlik vissza a dohánytermesztés, a dohánynövény eredetileg 1560-ban jelent meg Európában, elsőként Erdélyben kezdték el termeszteni. A kiegyezés idején Magyarország volt a kontinens egyik legnagyobb dohánytermelője, hazánk az előállított mennyiség szempontjából jelenleg a hatodik.
  • Két elsődleges feldolgozó vásárolja fel a dohányt, a termelőknek biztos a piac. A magyar dohány 1/3-a itthon, 2/3-a külföldön kerül értékesítésre.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán, illetve a beszélgetés meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal, Zászlós Tiborral, Csorbai Attilával, Mocz Andrással, Petőházi Tamással, Harcz Zoltánnal, Lázár Jánossal, dr. Mártonffy Bélával, Neubauer Katalinnal, Tuzson Bencével, Harsányi Zsolttal, Jámbor Lászlóval és Boros Attilával is beszélgetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?