Méhész, pék, sajtkészítő: rengetegen tettek mestervizsgát ebben a három szakmában

Méhész, pék, sajtkészítő: rengetegen tettek mestervizsgát ebben a három szakmában

agrarszektor.hu
Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott ma a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK a járványhelyzet miatt legutóbb 2019-ben tudott átadni mesterleveleket. Az agrártárca fenntartásában lévő képzőintézmények közreműködésével, lebonyolításával szervezett sikeres mestervizsga letétele után 32 mester vehette át mesterlevelét, három szakmában: méhészek (10 fő), pékek (9 fő) és sajtkészítők (13 fő).

Ahogy Győrffy Balázs, a NAK elnöke az átadón fogalmazott, az utóbbi évek bebizonyították, hogy a szakmák fejlődése, a megváltozott gazdasági versenyhelyzet új elvárásokat támaszt a szakemberekkel, vállalkozókkal szemben. A szolgáltatások színvonalának emeléséhez, a piacképes termeléshez fontos a vállalkozók felkészítése a magas technikai szintre. Emellett megjelent a vállalkozással járó különböző jogi, adminisztrációs ismeretek elsajátításának, valamint az utánpótlással foglalkozó szakemberek pedagógiai felkészítésének igénye. Mindezeket figyelembe véve alakultak és alakulnak ki az új, korszerű mestervizsga követelményszintek - jelentette ki Győrffy Balázs.

Boldogok a sajtkészítők (Forrás: Getty Images)

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke beszédében kiemelte, hogy a mester szónak már a középkorban is kiemelkedő értéke volt, és ez ma is így van. Mindig is egyet jelentett a hozzáértéssel, a magas fokú szakmaisággal. Ugyanakkor a fejlődés, az innováció, a tudás továbbadásának mindenkori igényét is jelenti. Manapság az agráriumban különösen nagy szükség van a mesterekre, akiknek a tevékenysége a jövőbe mutat, ezért is örvendetes, hogy a szakemberek ezen emelt szintre lépnek, a munka mellett új ismereteket is elsajátítva - hangsúlyozta Jakab István.

Az átlagosan 180 órás képzés a szakemberek számára szakmai fejlődést biztosít, továbbá karrierlépcsőfokot, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismereteket. Emellett a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismereteket, azok készségszintű alkalmazását.

A járványhelyzet miatt összevontan átadott 2020-as mester oklevelek mellett a EuroSkills 2021 Európa-bajnokságon kitűnően szereplő, agrárágazatban induló versenyzőket is elismerésben részesítettek. A szakmák Európa-bajnokságát idén szeptemberben az ausztriai Grazban rendezték meg, a versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kellett megfelelnie minden versenyzőnek. A kertépítő szakmában hazánkat Bokor Péter és Hutter Péter, míg a virágkötőket Kató Szabolcs Áron képviselte. A kertépítők az aranyérem mellett a Nemzet Legjobbja elismerést is megkapták, míg a virágkötő versenyző Kiválósági érmet nyert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?