2023. október 5. csütörtök Aurél
Ebbe most megéri belevágni: nagyot nyerhet az a magyar gazda, aki ezt meglépi

Ebbe most megéri belevágni: nagyot nyerhet az a magyar gazda, aki ezt meglépi

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak nagy tanulsága az volt, hogy: megtanultuk, hogy a gazdálkodás eredményességéhez hasonlóan a technológiák alkalmazása is fejben dől el - jelentette ki Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a PREGA Konferencia és Kiállításon. A magyarországi precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató konferencia megnyitóján az is elhangzott, hogy a precíziós gazdálkodás lényege, hogy a közösen tanulható és alkalmazható tudást egyénivé lehet konvertálni vele.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Dr. Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar agráriumban az elmúlt években azt lehetett tapasztalni, hogy minden egyes gazdálkodó a maga egyéni útját járta, de az ágazat minden szereplője igyekezett a maga egyéni eredményét jobbá tenni. És ezzel a sok egyéni munkával, a gazdák fejlődésével erősebb lesz a magyar agrárium, a magyar exportpotenciál és a vidék gazdasága. A precíziós gazdálkodás lényege, hogy a közösen tanulható és alkalmazható tudást egyénivé lehet konvertálni, jegyezte meg az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az elmúlt időszak nagy tanulsága az volt, hogy: megtanultuk, hogy a gazdálkodás eredményességéhez hasonlóan a technológiák alkalmazása is fejben dől el. Azt pedig minden gazdában tudatosítani kell, hogy minél inkább megismerik és megtanulják alkalmazni ezeket az új technológiákat, annál hatékonyabbak és eredményesebbek lesznek

- jelentette ki Feldman Zsolt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen jelentősége van annak, hogy az emberek haladjanak a korral, és kihasználják a mindenkor nyitva álló lehetőségeket. A szakember beszélt arról, hogy néhány éve még se a 2020-ban kitört koronavírus-járványt, sem pedig a februárban kirobbant orosz-ukrán háborút nem hittük volna, hogy valaha is megtörténik. Azt azonban, hogy erre hogy reagálunk, az befolyásolja, mennyire vagyunk versenyképesek. A szakember szerint a konferencia lényege kettős: meg kell mutatni a gazdáknak, mit nyerhetnek a precíziós eszközök használatával, ahogy azt is, mit veszíthetnek vele, ha nem használják ezeket a technológiákat.

A digitalizáció nagyon sokat tud tenni azért, hogy az ágazat megfiatalodjon

- mutatott rá Győrffy Balázs.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora kiemelte, hogy a 2015-ös első PREGA konferencián még senki se álmodott olyan technológiákról, eszközökről, drónokról, amelyek ma már részesei lehetnek egy gazdaság életének. Ahogy a szakember megjegyezte, óriási a verseny az ágazatban, a kérdés viszont az, hogy a magyar gazdák lépést tudnak-e tartani ezzel a fejlődéssel?

7 évvel ezelőtt még kérdés volt az, hogy szükség van-e ezekre a technológiákra? Meg kell-e győzni a gazdákat, hogy kell ez nekik? Ez mára már nem kérdés

- mondta Gyuricza Csaba.

A MATE rektora beszélt arról is, hogy manapság már minden okos, de ezek az eszközök csak akkor tudnak megfelelően működni, ha van hozzájuk okos ember, avagy ebben az esetben okos gazda. Ezt pedig csak a képzések és az oktatás garantálhatja, ami azzal jár, hogy felértékelődik az egyetemek, a cégek és startupok tudásátadási szerepe, valamint azoké a kormányzati intézkedéseké, amelyek révén a digitális technológiák meg tudnak jelenni az ágazatban.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke elmondta, hogy egy mai CLAAS kombájn 8 ezer különböző alkatrészből áll, és ezekből 55 ezer darabot kell felhasználni hozzá. A gépekhez azonban kellenek képzett agrárgépészek is, akik nemcsak arra képesek, hogy kezeljék és megjavítsák ezeket a gépeket, meg tudják alkotni őket. A MEGFOSZ elnöke beszélt arról is, hogy a digitális átállást elősegítő pályázatot lehetőségnek tartja.

Egyre növekszik az igény ezen technológiák és gépek iránt. Jó lenne, ha lennének még ilyen pályázati lehetőségek

- jelezte Harsányi Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?