2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Föld

Októberben sem áll meg az élet: ezek most a legfontosabb teendők a földeken

Elérkezett az október, amikor is még számos – például a trágyázást, a legeltetést és a másodvetést érintő – teendő van a földeken.
 
 

E hónap végéig trágyázhatnak a földeken a nitrátérzékeny területen gazdálkodók, mert a jogszabály szerint október 31-től kezdődik és február 15-ig tart a téli trágyázási tilalmi időszak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Jelenleg még ez a hatályos tilalmi intervallum, a módosításhoz az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. A trágyázási tilalmi időszak bevezetésének indoka az, hogy a késő őszi-téli időszakban – az alacsony hőmérséklet és a növényi gyökerek szívóhatásának hiányában – a talajra jutó vizek mozgása dominánsan lefelé irányul, azaz ekkor képes a talaj vízzel feltöltődni a tavaszi intenzívebb növényi vízigény kielégítéséhez. A lefelé irányuló vízmozgás vinné a talajvizek felé is a kijuttatott trágya hatóanyagát is, mely sem a gazdálkodónak nem jó a veszteség miatt, sem a víznek.

November 15-től ugyenezen területeken a legeltetés sem megengedett, kivéve, ha az állatsűrűség alapján az éves nitrogénterhelés adott területen nem haladja meg a 120 kg/ha értéket. Amennyiben az érintett gyepterület egyben Natura2000 védettség alá tartozik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Fontos figyelni az AKG másodvetésben történő zöldtrágyázás és a hagyományos (pl. vetésváltás miatti) másodvetés idejére is, ugyanis nem vehető figyelembe olyan másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között került ki. (Az ökológiai másodvetést október 1-ig kellett elvetni!). A másodvetésnek 60 napig legalább a területen kell lennie.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu