Ezt most sok magyar gazda nem teheti meg a földjén: itt a szabályozás

Ezt most sok magyar gazda nem teheti meg a földjén: itt a szabályozás

agrarszektor.hu
Magyarország mezőgazdasági területéből körülbelül 4 013 100 hektár nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni november 30. és február 15. között nem lehet. Ugyanakkor a téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország mezőgazdasági területéből körülbelül 4 013 100 ha nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni november 30-február 15 között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, azaz ilyenkor töltődhetnek fel talajaink vízzel, ha azt az agrotechnikai hibák nem akadályozzák meg (pl. eketalpréteg) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tilalmi időszakban tehát a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magukkal viheti a mobilis tápanyagokat, mint pl. a nitrát ionok. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban - amikor a trágyakijuttatás nem tiltott - a kimosódás kockázata nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása, illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet.

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Persze a talajok megfelelő állapotát figyelembe kell venni, hogy ne tömörítsük, ne roncsoljuk szerkezetét taposási kárral. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03