Ezt most sok magyar gazda nem teheti meg a földjén: itt a szabályozás

agrarszektor.hu
Magyarország mezőgazdasági területéből körülbelül 4 013 100 hektár nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni november 30. és február 15. között nem lehet. Ugyanakkor a téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az ország mezőgazdasági területéből körülbelül 4 013 100 ha nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni november 30-február 15 között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, azaz ilyenkor töltődhetnek fel talajaink vízzel, ha azt az agrotechnikai hibák nem akadályozzák meg (pl. eketalpréteg) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tilalmi időszakban tehát a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magukkal viheti a mobilis tápanyagokat, mint pl. a nitrát ionok. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban - amikor a trágyakijuttatás nem tiltott - a kimosódás kockázata nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása, illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet.

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Persze a talajok megfelelő állapotát figyelembe kell venni, hogy ne tömörítsük, ne roncsoljuk szerkezetét taposási kárral. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?