2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Ügyvédekből lesznek az aranykalászos gazdák

Fél év alatt szinte bárkiből földműves és földvásárló lehet.
 
 

Akár hat hónap alatt aranykalászos gazdává képezheti magát az, akinek ma semmilyen agrárvégzettsége nincs. Az aranykalászos gazdák földműveseknek minősülnek, földművesek pedig ezután is vehetnek termőföldeket. Nem véletlen, hogy a hazai földpiacról május elsejétől kizárt pénzügyi befektetők - ügyvédek, orvosok - érdeklődése növekszik az aranykalászos gazdaképzés iránt. Egy tanfolyam vizsgával együtt "átlagosan" 250 ezer forintba kerül, és a tandíj uniós támogatásokból akár teljes mértékben visszaigényelhető. Szakértők szerint a májustól hatályos földforgalmi törvény új típusú zsebszerződéseket generálhat földműves és nem földműves magyar természetes személyek között.

Ügyvédek vagy orvosok rövid idő alatt elvégezhetnek egy aranykalászos gazdaképző tanfolyamot, amely után lehetőségük nyílik arra, hogy ezután is termőföldet vásárolhassanak – fogalmaztak földjogászok egy közelmúltbeli földügyi konferencián. Ezzel esély kínálkozhat arra, hogy meg lehessen kerülni a május elsejétől hatályos földforgalmi törvényt, amely elvileg jelentősen szűkíti a földvásárlásra jogosultak körét.

A korábbi szabályozás szerint termőföldet belföldi természetes személyek vehettek, tehát a magyar állampolgárok alanyi jogon vásárlásra jogosultak voltak, a földforgalmi törvény viszont a továbbiakban csak földműveseknek teszi lehetővé a földvételeket. Földművesnek pedig az minősülhet, akinek mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettsége van, hacsak nem folytat legalább három éve agrártermelést vagy legalább 25 százalékban nem tulajdonosa valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek (társas vállalkozásnak).

 

A szigorításokkal a kormány szándéka a magyar állampolgárokra nézve az volt, hogy kiszorítsa a földpiacról a spekulánsoknak bélyegzett pénzügyi befektetőket, és a földvásárlási lehetőséget csak a gazdálkodással foglalkozó földműveseknek tartsa fenn. A törvényhez tavaly decemberben kiadott végrehajtási kormányrendelet határozza meg, hogy képzettség szempontjából ki számíthat földművesnek. Az elfogadott végzettségek között szerepel az aranykalászos gazda is, egy ilyen tanfolyam elvégzése pedig rendkívül gyors - más gazdaképzési formákhoz képest sokkal gyorsabb - lehetőséget kínálhat szinte bárki számára ahhoz, hogy a törvény szerint is földművessé, vagyis földvásárlásra jogosulttá váljon.

Akinek már van valamennyi mezőgazdasági gyakorlata, akár három hónap alatt aranykalászos gazdává válhat, aki pedig nulláról kezdi, fél évre lehet szüksége a tanfolyam elvégzéséhez és a sikeres vizsgázáshoz – közölte az agrarszektor.hu-val a képzéssel foglalkozó egyik társaság alkalmazottja. Az ajánlott óraszám 480-500 között mozog, az „átlagos” tanfolyam- és vizsgadíj pedig 250 ezer forintra tehető. Ráadásul az aranykalászossá  gazdák utólag akár az egész tanfolyamköltséget visszakaphatják uniós támogatásokból, ha olyan cégnél tanulnak, amelynek megvan a megfelelő szerződése az uniós kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH).

Az utóbbi időszakban érezhetően nőtt azoknak a száma, akik az új földforgalmi törvényre hivatkozva érdeklődnek az aranykalászos gazdaképzés iránt – mondta az egyik tanfolyamszervező. Okként pedig azt jelölik meg, hogy a későbbiekben földvásárlási lehetőséghez kívánnak jutni. Sok olyan érdeklődő is akad, aki más irányú diploma mellett akar aranykalászos képesítést szerezni. Nem agrárdiplomás jelentkezők persze korábban is voltak, de ők általában azért kívántak aranykalászos tanfolyamot végezni, mert valamilyen módon gazdálkodni akartak. Most viszont változott a helyzet, mert többen a más irányú végzettségűek közül is pénzügyi befektetőként, a földvásárlási esély újbóli megszerzése miatt szeretnének aranykalászos gazdává válni.

 

A megszerzett agrárvégzettség ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki máris abszolút eséllyel indulhatna harcba a földekért folyó versenyben. A földforgalmi törvény elővásárlási sorrendjében például az állam szerepel az első helyen, utána pedig a helyben lakó földművesek következnek a rangsorban, úgyhogy többen elvihetik a megvásárlásra kiszemelt termőföldeket a nem helyi földművesek elől.

Földügyi szakértők szerint mindenesetre már most látszik, hogy a májustól hatályos, szigorúnak tartott új szabályozás is kijátszható, vagy legalábbis megvan a lehetőség arra, hogy olyanok is a földpiac közelében maradjanak, akik továbbra is pusztán befektetési, nem pedig gazdálkodási céllal vennének termőföldeket. Ennek kapcsán felvetődik annak lehetősége is, hogy a földforgalmi törvény generál majd újfajta zsebszerződéseket, amelyek nem külföldi és magyar, hanem magyar és magyar természetes személyek között születnek. Előfordulhat ugyanis, hogy földműveseknek minősülő magyar állampolgárokat befektetni szándékozó belföldi természetes személyek bíznak majd meg azzal, hogy számukra megfelelő háttérszerződések mellett termőföldeket vegyenek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben