2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Föld

Veszélyes hulladék? - Megoldás: dízelbontó laskagomba!

A micélium képes a nehezebb szénhidrogéneket könnyebb súlyú összetevőkké bontani, amelyek kevésbé veszélyesek az emberek és a környezet számára. Így gombafonalas kezeléssel az olajokban lévő toxinok veszélytelen anyagokká alakulnak. A ecowatch.com-on megjelent cikk fordítása a magyarmezogazdasag.hu oldalon jelent meg.
 
 

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A gombafélék az első számú lebontó szervezetek a legtöbb ökoszisztémában. Ezért olyan képességeket fejlesztettek ki, mellyel  le tudják bontani a szénhidrogéneket és más, szerves kémiai anyagokat. Ebben segítik őket a szöveteikben található enzimek. A kutatók több mint 120-féle enzimet azonosítottak azokból a fajokból, amelyek gombatestet növesztenek. Ezek

képesek olyan toxikus vegyi anyagok lebontására is, mint a kőolajban található rákkeltő szénhidrogének.
Forrás: i.ytimg.com

A szénhidrogének molekuláris sűrűsége kisebb, így a gombafonalak (micélium) számára könnyebben emészthető, mint a magasabb molekulasűrűségűek. A  micélium képes a nehezebb szénhidrogéneket könnyebb súlyú összetevőkké bontani, amelyek kevésbé veszélyesek az emberek és a környezet számára. Így az ismételt gombafonalas kezeléssel az olajokban lévő toxinok veszélytelen anyagokká alakulnak.

Mindig az adott területen honos gombafajok alkalmazkodnak a legjobban a helyi körülményekhez, így mindig ezek a legalkalmasabbak a toxikus anyagok eltüntetésére. A laskagomba micéliumai sokkal hatékonyabban bontják a szénhidrogéneket, ha faforgáccsal vagy aprítékkal, illetve komposzttal vannak keverve. A kutatók megtalálták ennek a fajnak egy olyan „olajevő” változatát, mely a sósvizes környezetben is képes életben maradni. Egy kísérletben a kutatók dízellel szennyezett talajt oltottak be laska-gombafonalakkal. Az eredmény megdöbbentő volt:

a talaj toxikus szénhidrogén-tartalmát 10 ezer milliomod részről 200 milliomodra csökkentették 16 hét alatt.

Az így helyreállított talajt a szabályozó testület olyan tisztának minősítette, hogy engedélyezte a használatát az autópályákat övező tereprendezésnél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu