Ezt sokan elrontják: így gondozd a szobanövényeket, hogy biztosan túléljék a telet

Ezt sokan elrontják: így gondozd a szobanövényeket, hogy biztosan túléljék a telet

agrarszektor.hu
A rövidebb nappalok, a kevesebb napsütés és az alacsony hőmérséklet a beltéri növényeket is megviselik télen, érdemes ezért ilyenkor változtatni a gondozási rutinunkon. Nem mindegy ugyanis, milyen hőmérsékleten és hol tartjuk őket, ahogy arra is érdemes odafigyelni, honnan és mennyi napfényt kapnak, illetve megfelelő-e a páratartalom számukra a lakásban. Összegyűjtöttünk néhány tuti tipppet, amelyekkel biztosan túlélik a zordabb napokat is a szobanövényeink.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tél beköszöntével megérkeznek a rövidebb nappalok, az alacsony hőmérséklet és a hideg, valamint a kevesebb napfény, mindezek pedig jelentősen megnehezítik a beltéri növényeink növekedését. Ha azonban odafigyelünk néhány alapvető dologra, mint például az öntözés, a fény, vagy akár a páratartalom, akkor biztosan túlélik a zordabb időszakokat is a kedvenceink - írja a balconygardenweb.com. 

1. A napfény követése

Télen érdemes otthonunk legnaposabb pontjára tenni szobanövényeinket, és időközönként megforgatni őket, hogy a napsugarak minden oldalukat érjék, és így egyenletesen tudjanak fejlődni. Arra figyeljünk, hogy ne rakjuk a növényeket túl közel az ablakhoz, és elengendő távolságra helyezzük el az üvegtől is, hiszen télen gyakran lesznek fagyosak az ablakok, a hideg felület pedig könnyedén károsíthatjak a leveleket.

2. Öntözési szokások megváltoztatása

Mivel a növények többsége télen és a hidegebb időszakban nem nő olyan gyorsan, ilyenkor csökkentsük az öntözés mennyiségét. A nyugalmi időszakban a túlzott vízmennyiség akár végzetes is lehet, hisz gyökérrothadást okozhat, ezért inkább ritkán öntözzük a növényeket. Ellenőrizzük mindig az ujjunkkal, hogy mennyire nedves a talaj, ha néhány centiméter mélyen már száraz, akkor itt az ideje a locsolásnak. Figyeljünk arra, hogy kerüljük a túl hideg, vagy túl meleg víz alkalmazását, és inkább langyos vízzel öntözzünk.

3. Megfelelő páratartalom

Télen a páratartalom körülbelül 10 százalékra csökken, a növények többségének azonban 40-50 százalékos páratartalomra van szükségük. Ahhoz, hogy a megfelelő szintet biztosítani tudjuk szobanövényeink számára, érdemes párásítót helyezni a közelükbe erre az időszakra. 

4. Kártevők eltávolítása

A kártevők télen gyakran keresnek menedéket maguknak beltérben, és ez sajnos sok esetben a szobanövényeinket jelenti. Érdemes ezért legalább hetente átnézni a növényeink leveleit alul és felül is, így könnyebben megelőzhetjük az esetleges károk és betegségek kialakulását. 

5. Műtrágyák használatának mellőzése

A tél jellemzően a növények nyugalmi idejét jelenti, és mivel pihennek, csak minimálisan növekednek. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nincs szükségük műtrágyára, így egészen kora tavaszig ne adjunk nekik. Amint azt észleljük, hogy új hajtások jelennek meg a növényeken, ismét elindíthatjuk a műtrágyázást, így felkészíthetjük őket a növekedési időszakra. 

6. Levelek gyakori tisztítása

Télen jellemzően szárazabb a levegő, aminek következtében gyakran felhalmozódik a por a növények levelein, ez pedig megnehezítheti számukra a fotoszintetizálást, végül gyengévé válnak. Azért, hogy a növényeink túléljék ezeket a hónapokat, töröljük át gyakran a leveleket nedves ruhával. Ha apró levelű kedvencről van szó, akkor permetezzünk rá vizet, és pamutkendővel oszlassuk el a kis leveleken. A levelek tisztítását érdemes egyébként nemcsak télen, de az év minden időszakában beiktatni a gondozási rutinba, a szennyeződések ugyanis bármikor megtelepedhetnek növényeinken.  

7. Megfelelő hőmérséklet fenntartása

Télen gondoskodjunk arról, hogy a növényeink soha ne legyenek 10 fok alatti hőmérsékleten, ez ugyanis már annyira alacsony nekik, hogy komolyan károsodhatnak. Figyeljünk arra, hogy napközben 18-23 fok, éjszaka pedig 13-18 fok közötti hőmérsékleten legyenek, emellett óvjuk őket a huzattól. Ne felejtsük el azt sem, hogy a túlzott hőmérséklet-ingazodás ugyanúgy végzetes lehet a növények számára, mint a huzamosabb ideig tartó hideg, vagy épp forróság. 

8. Mesterséges napfény biztosítása

Ha beköszönt a tél, és kevesebb lesz a napos időszakok száma, akkor érdemes mesterséges fényt alkalmazni a szobanövényeink számára. Mindenképp tegyük őket napos, illetve világos helyre, de, ahhoz, hogy valóban túléljék a telet, a felhősebb, szürkébb napokon alkalmazzunk mesterséges fényt is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?