Ezt sokan elrontják: így gondozd a szobanövényeket, hogy biztosan túléljék a telet

Ezt sokan elrontják: így gondozd a szobanövényeket, hogy biztosan túléljék a telet

agrarszektor.hu
A rövidebb nappalok, a kevesebb napsütés és az alacsony hőmérséklet a beltéri növényeket is megviselik télen, érdemes ezért ilyenkor változtatni a gondozási rutinunkon. Nem mindegy ugyanis, milyen hőmérsékleten és hol tartjuk őket, ahogy arra is érdemes odafigyelni, honnan és mennyi napfényt kapnak, illetve megfelelő-e a páratartalom számukra a lakásban. Összegyűjtöttünk néhány tuti tipppet, amelyekkel biztosan túlélik a zordabb napokat is a szobanövényeink.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tél beköszöntével megérkeznek a rövidebb nappalok, az alacsony hőmérséklet és a hideg, valamint a kevesebb napfény, mindezek pedig jelentősen megnehezítik a beltéri növényeink növekedését. Ha azonban odafigyelünk néhány alapvető dologra, mint például az öntözés, a fény, vagy akár a páratartalom, akkor biztosan túlélik a zordabb időszakokat is a kedvenceink - írja a balconygardenweb.com. 

1. A napfény követése

Télen érdemes otthonunk legnaposabb pontjára tenni szobanövényeinket, és időközönként megforgatni őket, hogy a napsugarak minden oldalukat érjék, és így egyenletesen tudjanak fejlődni. Arra figyeljünk, hogy ne rakjuk a növényeket túl közel az ablakhoz, és elengendő távolságra helyezzük el az üvegtől is, hiszen télen gyakran lesznek fagyosak az ablakok, a hideg felület pedig könnyedén károsíthatjak a leveleket.

2. Öntözési szokások megváltoztatása

Mivel a növények többsége télen és a hidegebb időszakban nem nő olyan gyorsan, ilyenkor csökkentsük az öntözés mennyiségét. A nyugalmi időszakban a túlzott vízmennyiség akár végzetes is lehet, hisz gyökérrothadást okozhat, ezért inkább ritkán öntözzük a növényeket. Ellenőrizzük mindig az ujjunkkal, hogy mennyire nedves a talaj, ha néhány centiméter mélyen már száraz, akkor itt az ideje a locsolásnak. Figyeljünk arra, hogy kerüljük a túl hideg, vagy túl meleg víz alkalmazását, és inkább langyos vízzel öntözzünk.

3. Megfelelő páratartalom

Télen a páratartalom körülbelül 10 százalékra csökken, a növények többségének azonban 40-50 százalékos páratartalomra van szükségük. Ahhoz, hogy a megfelelő szintet biztosítani tudjuk szobanövényeink számára, érdemes párásítót helyezni a közelükbe erre az időszakra. 

4. Kártevők eltávolítása

A kártevők télen gyakran keresnek menedéket maguknak beltérben, és ez sajnos sok esetben a szobanövényeinket jelenti. Érdemes ezért legalább hetente átnézni a növényeink leveleit alul és felül is, így könnyebben megelőzhetjük az esetleges károk és betegségek kialakulását. 

5. Műtrágyák használatának mellőzése

A tél jellemzően a növények nyugalmi idejét jelenti, és mivel pihennek, csak minimálisan növekednek. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nincs szükségük műtrágyára, így egészen kora tavaszig ne adjunk nekik. Amint azt észleljük, hogy új hajtások jelennek meg a növényeken, ismét elindíthatjuk a műtrágyázást, így felkészíthetjük őket a növekedési időszakra. 

6. Levelek gyakori tisztítása

Télen jellemzően szárazabb a levegő, aminek következtében gyakran felhalmozódik a por a növények levelein, ez pedig megnehezítheti számukra a fotoszintetizálást, végül gyengévé válnak. Azért, hogy a növényeink túléljék ezeket a hónapokat, töröljük át gyakran a leveleket nedves ruhával. Ha apró levelű kedvencről van szó, akkor permetezzünk rá vizet, és pamutkendővel oszlassuk el a kis leveleken. A levelek tisztítását érdemes egyébként nemcsak télen, de az év minden időszakában beiktatni a gondozási rutinba, a szennyeződések ugyanis bármikor megtelepedhetnek növényeinken.  

7. Megfelelő hőmérséklet fenntartása

Télen gondoskodjunk arról, hogy a növényeink soha ne legyenek 10 fok alatti hőmérsékleten, ez ugyanis már annyira alacsony nekik, hogy komolyan károsodhatnak. Figyeljünk arra, hogy napközben 18-23 fok, éjszaka pedig 13-18 fok közötti hőmérsékleten legyenek, emellett óvjuk őket a huzattól. Ne felejtsük el azt sem, hogy a túlzott hőmérséklet-ingazodás ugyanúgy végzetes lehet a növények számára, mint a huzamosabb ideig tartó hideg, vagy épp forróság. 

8. Mesterséges napfény biztosítása

Ha beköszönt a tél, és kevesebb lesz a napos időszakok száma, akkor érdemes mesterséges fényt alkalmazni a szobanövényeink számára. Mindenképp tegyük őket napos, illetve világos helyre, de, ahhoz, hogy valóban túléljék a telet, a felhősebb, szürkébb napokon alkalmazzunk mesterséges fényt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?