A hazai mangalicák egyötöde külfödre megy

agrarszektor.hu
A nehéz gazdasági körülményeke ellenére is sikerült szinten az egy évvel korábbi szinten tartani a magyar mangalicatenyésztést. Tavaly mintegy 8 ezer kocát tartottak a termelők, és 50-60 ezer hízót vágtak le - mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke csütörtökön, Budapesten a negyedik Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon a mangalicahízók a múlt évben az összes sertésvágás mintegy 2 százalékát adták. A mangalicahízók közül mintegy 20 ezret a vágóhidakon nagyüzemi körülmények között vágtak le, 30 ezer darabot pedig a kisgazdaságokban - közölte Tóth Péter az MTI-vel.

A vágóhídi mangalica termékek fele, mintegy 1.000 tonna exportra ment, elsősorban Spanyolországba és Japánba, valamint az uniós államokba. Az ágazat múlt évi árbevétele 4-5 milliárd forintot tett ki a szakember becslése szerint.

A mangalicatermékeket csak viszonylag szúk körben lehet értékesíteni, mivel drágák - magyarázta Tóth Péter. Mintegy kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos módon előállított áruk, ezért a termelői kör koncentrálódik, főként a kistermelők hagynak fel a mangalicatenyésztéssel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?