Korlátozott gazdajogok: saját vetőmagjaikat sem használhatják

agrarszektor.hu
A jelenleg csaknem az egész világon érvényben lévő jogi szabályozás akadályozza a helyi tájfajták használatát, korlátozza a gazdák jogait saját vetőmagjaik felhasználásában. A világpiacot gyakorlatilag néhány fajta uralja, veszélyeztetve ezzel nem csak az élővilág sokszínűségét, de az egész emberiség élelmiszer-ellátásának biztonságát is - derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a Tegyünk a sokféleségért! elnevezésű két napos fórumot Szegeden. A nemzetközi rendezvény korunk egyik legsúlyosabb problémájával, a biológiai sokféleség, ezen belül a mezőgazdasági növények változatosságának megőrzésével foglalkozott.

Az Európai Gazdálkodói Vetőmag Hálózat többek között azért rendezte meg Szegeden a "Tegyünk a sokféleségért!" fórumot, hogy a magyar EU-elnökség lehetőségeit, jelentőségét is felhasználva tájékoztassa a közvéleményt erről a súlyos problémáról.

A helyi közösségek érdeke a biológiai sokszínűséghez való hozzáférés, a globális nagytőkéé pedig azok kisajátítása. Magyarország kiszolgáltatott a multinacionális tőkeérdekeltségeknek a vetőmagpiacon is és ez az ország önrendelkezését sérti. Ezen változtatni kell, fontos az uniós és a hazai jogi környezet módosítása. A gazdáknak vissza kell adni a jogot, hogy termeszthessék azokat a tájra jellemző fajtákat, amelyeket évszázadokon keresztül alakítottak ki.

A rövidesen napvilágra kerülő agrár stratégiának fontos eleme lesz a tájgazdálkodás, amelynek alapja, hogy őshonos növény- és állatfajtáinkat őrizzük meg, terjesszük el és ezek segítségével minőségi mezőgazdaságot építsünk- hangsúlyozta a fórumon a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55