Nagyon sok a halálos munkabaleset a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A halálos munkabalesetek negyede - összesen 18 - a mezőgazdaságban történt tavaly. Az agrárkamara munkavédelmi tájékoztatókat tart a kockázatokról és a megelőzésről.

Országszerte munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart "Biztonságos munkavégzés a terepen" címmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte közleményében a szervezet. A programban a gazdálkodókat tájékoztatják a munkavégzés kockázatairól és azok megelőzéséről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái szerint 2016-ban a mezőgazdaságban több mint 700 munkabaleset történt, köztük 18 halálos kimenetelű. Összehasonlításként az építőiparban tavaly 16 végzetes kimenetelű munkabaleset volt. 2016-ban összesen 80 halálos munkabaleset történt Magyarországon, több mint negyedük tehát mezőgazdasági munkavégzéssel függ össze.

A tájékoztatók keretében a megyei munkavédelmi hatóságok is tartanak előadásokat a térségi tapasztalatokról, az országos trendekről és a kötelezettségekről. Az agráriumban az egyik kiemelt kockázat a haszongépjárművekkel, munkagépekkel való munkavégzés, de ilyen lehet az áramütésveszély, illetve a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülés is.

A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de például a trágya erjedése, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Ahogy a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények használata, a különféle porok belégzése okozta asztma és a tüdőbetegségek, valamint a bőrbetegségek és az állatról emberre terjedő fertőző betegségek. Illetve ilyen a nagytestű állatok közelében végzett munka, vagy akár a maradandó károsodást okozó durvább rovarcsípés is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?