Csarnok-trend: változó viszonyok, bevált megoldások

Csarnok-trend: változó viszonyok, bevált megoldások (x)

agrarszektor.hu
Az acélcsarnokok iránti keresletet az alapanyagár emelkedése okozta kedvezőtlen folyamatok sem fogták vissza, ám árajánlatot kérni építési engedély birtokában érdemes. Az elmúlt hónapok tendenciákról kérdeztük Raport Lászlót, a belga, acélcsarnokokat gyártó és azokat világszerte forgalmazó Frisomat magyar ügyvezetőjét.

Világpiaci árak növekedése, az autógyártás nehézségei, a lassan érkező pályázati pénzek, emelkedő fuvarköltségek, nem enyhülő munkaerőhiány: ezek határozták meg az acélcsarnokok piacát az elmúlt hónapokban.
2021. első felében mennyiségben és értékben is kétszer annyit értékesített, a könnyűszerkezetes acélcsarnokait 70 százalékban ipari célra építő Frisomat, mint a vírushelyzet előtti év azonos időszakában. A megugró keresletnek még a nyár elején kezdődő extrém alapanyagár emelkedés sem tudott gátat szabni.

A magyar piacon 30 éves tapasztalattal rendelkező, belga székhelyű acélcsarnok-gyártó Frisomat magyar ügyvezetője, Raport László szerint az árakat az ősz folyamán az egyes autógyártók chiphiány miatti leállási kényszerének következményeként a piacon maradt acélmennyiségek normalizálták, de nem az általuk hasznát alapanyagok területén. A Frisomat csarnokok alapanyaga, a magas minőségű horganyzott termékek árának csökkenése ugyanis még nem látható. A bármilyen funkciójú, a legkisebb gabonatárolótól a komoly műszaki tartalommal épülő hűtőházig, de döntően egyre inkább ipari gyártó- és szerelő funkcióval épülő, költséghatékony acélcsarnokokat. A nyár végére bekövetkezett további 8-10 százalékos acélár emelkedéssel az idei évben már a beszerzési ár duplázódásáról beszélhetünk. A világszerte acélcsarnokokat építő, és így nagy tételben acélt vásárló Frisomat korábban 4-6 hónapos szállítási határidővel rendelt alapanyagot. Ma azonban az alapanyagárak maximum 2 hétre szólnak, ami az ajánlatadást Magyarországon is nagyban megnehezíti. "Teljesen rendhagyó tendencia, hogy csak akkor adunk szívesen árajánlatot egy-egy megkeresésre, ha a tervek nem csupán készen vannak, de a jogerős építési engedély is a megrendelő kezében van már. Így a jelenlegi kb. maximum 3 hónapos szállítási határidővel merünk csupán árgaranciát vállalni, de azt is főleg a szigetelés nélküli csarnokok esetén."

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

80 % emelkedés a fuvarköltségekben
A jelentős kereslet ellenére sok beruházó óvatosabb lett a nehezen kalkulálható építési költségek miatt, amihez több építési termék esetén a növekvő fuvarköltségek is komoly tételként adnak hozzá. A Frisomat minden igényt kielégítő hőszigetelt csarnokokat is kínál, amihez a szükséges szendvicspaneleket a magas szállítási költségek miatt eddig sem Belgiumból, hanem Lengyelországból szerezte be. "Idén a fuvarköltségek mintegy 80%-os emelkedése további tétel az amúgy is nehezen fixálható költségkalkulációban. A panelek árát pedig egy hónapos határidővel adják meg, amivel gyakorlatilag vakrepülés az ajánlatadás." - tette hozzá a szakember.

 

Hiány: munkaerőből és pályázati pénzekből
A szakember a keresletet visszafogó további okként említette, hogy néhány, döntően ipari célra csarnokot tervező (műhelyek, kisipari termelők, lapszabászatok, autóipari beszállítók) a beruházó által várt pályázatok csúsztak, meghiúsultak, vagy a megszerezhető források gyakorlatilag elérhetetlenül gyorsan elfogytak.

"Az elmúlt 30 év alatt alig vettem fel hirdetés alapján szerelőt, szinte mindenki ajánlás útján került a céghez. A magyar szerelőcsapatra kifejezetten igaz a mondás, hogy messze földön híres, hiszen még Németországba is kölcsönadtuk őket. Ma azonban egy-egy kieső ember helyére esélytelen újat találni." - erősítette meg a tendenciát a cégvezető.

 

40-100ezer forint négyzetméterenként
A forgalomnak nagyjából 30 %-át kitevő, 40-60 000 forintos négyzetméteráron szerkezetkészre építhető, kisebb vagy nagyobb méretű, de egyszerű mezőgazdasági tárolók továbbra is népszerűek, de az a komolyabb műszaki tartalom egyre többször elvárás. "A Frisomat alapvetően a szerkezetkész épületet biztosítja - váz, burkolat, nyílászárók -, természetesen igény esetén bármilyen bonyolultabb feladatot is megoldunk, de ez a fő profil, aminek sikerességét a nagy számban visszatérő, néha harmadik, negyedik csarnokot rendelő vevőink is visszaigazolják. Ebben a kategóriában azonban, ahol lehetnek szintek, komolyabb hőtechnikai igények és egyéb építészeti elvárások, a 70-100 000 forintos négyzetméterár vált az átlagossá."

Bővebb információ: www.frisomat.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?