Közel az áttörés: ezek a gépek alapjaiban változtathatják meg a növényvédelmet

Közel az áttörés: ezek a gépek alapjaiban változtathatják meg a növényvédelmet

agrarszektor.hu
2022-re már nem nagyon van olyan szakterület a világon, ahová ne integrálódtak volna be a pilóta nélküli légijárművek, ismertebb nevükön a drónok. Noha a mezőgazdaság épp egy olyan szektor, ahol még nagyon az elején vagyunk ennek a folyamatnak, a drónok jelentőségét azért már itt sem lehet letagadni, vagy kétségbe vonni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mostanra eljutottunk oda, hogy a drónok egyre megszokottabbak és elfogadottabbak lesznek az élet minden területén, legyen szó rendezvényfotózásról, filmkészítésről, ipari felmérésekről, vagy éppen a mezőgazdaságról. Bár ez utóbbi területen a drónok számára még van növekedési potenciál, az kétségbevonhatatlan, hogy egyre többen, egyre többféle feladatra alkalmazzák ezeket a pilóta nélküli légijárműveket - olvasható a feol.hu oldalán. Arról, hogy hogyan is tudják segíteni az ágazatot ezek a gépek, a zichyújfalui Double Ring Wings társalapítója, Magyarország első női drónpilóta-oktatója, Szaniszló Mónika beszélt.

A szakember szerint fontos minél előbb eltörölni azt a félelmet, hogy a drónok miatt eltűnnének a korábban a mezőgazdaságban alkalmazott technológiák, mivel már Magyarország is akkora termőföldterülettel rendelkezik, hogy a csak pilóta nélküli légijárművekkel történő permetezés soha nem lenne gazdaságos. Szaniszló Mónika szerint ebben a helyzetben a precíziós gazdálkodás a kulcsszó, és a gazdáknak valószínűleg nagyot dobban a szíve, ha megtudják, hogy ezzel a technológiával mindennemű taposási kár nélkül lehet permetezni. De nem csak a vegyszerkijuttatásban lesz szerepe a drónoknak: a segítségükkel konkrétan meg lehet majd határozni, hogy az egyes növénykultúrának pontosan hol van szüksége megerősítésre, és célirányosan tudjuk kiküldeni a permetező drónt. Ezt hívják monitoring-felmérésnek, melynek segítségével kevesebb vegyszerre lesz szüksége a gazdáknak.

Jelenleg azonban drónnal történő permetezés, vegyszer vagy növényvédő szer kijuttatása tilos. A Nemzeti Agrárkamara 2022 júniusának elején adott ki erről állásfoglalást, akkor három akadálya volt ennek a tevékenységnek. Egyrészt nem léteztek még olyan képzőszervezetek, akik akkreditáltak lettek volna a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnál mezőgazdasági drónpilóta képzésre. Másrészt nem létezett még típusminősítéssel rendelkező permetező drón. Harmadszor pedig nem volt még olyan növényvédő szer, ami alkalmas lett volna egy ilyen tevékenységre

- nyilatkozta Szaniszló Mónika.

Mostanra már javult a helyzet, június végétől ugyanis megjelentek az első akkreditációval rendelkező képzőszervek, melyek között az országban negyedikként a Fejér megyei csapat is ott van. Ez talán nem is meglepő, hiszen évek óta jelen vannak a pilótaképzésben, mindemellett a társadalmi edukációban is kiveszik részüket, csakúgy, mint kollégáik. A másik két tényezőre azonban továbbra is várni kell még: a növényvédő szerek engedélyezése még folyamatban van, a drónok típusminősítései viszont már elkezdődtek. Csakúgy, mint az oktatás, habár permetezni még ott sem szabad.

A vegyszert éppen ezért még vízzel helyettesítik a gyakorlati képzés során. De vajon miben különbözik ez a képzési forma a hétköznapi drónpilótaképzéstől? Szaniszló Mónika szerint abban, hogy ez egy jóval komplexebb képzés, hiszen a gépek kezelése mellett hangsúlyos a növényvédelem is. Mint mondta, a programkövetelmény előírja nekik, hogy 106 elméleti órát tartsanak meg, melyek érintik a térinformatikát, az agrometeorológiát, valamint növényvédelmi alapismereteket is. Emellett kötelező minden növendéknek minimum 17 repült órát elsajátítania egy agrárdrónnal a képzés végére. A minimális létszámot 12 főben határozták meg.

Összehasonlításként egy alapképzés nálunk 15 óra elméletből és 15 óra gyakorlatból áll. Ha vetünk egy pillantást a korosztályokra, érdekes képet kaphatunk. Egy-két évvel ezelőtt úgy gondoltam, ezt a technológiát főként a fiatalok fogják alkalmazni, ám az idősebb gazdák között is akad olyan, aki látja a gépekben rejlő potenciált, és emiatt saját maga szeretné megtanulni használatukat. Ráadásul a különböző állami pályázatok abban is segítik őket, hogy például megvásárolhassák ezeket a speciális drónokat

- magyarázta Szaniszló Mónika.

Vitathatatlan, hogy a drónok népszerűsége évről évről rohamos tempóban emelkedik. Adódik tehát a kérdés, hogy miként lehet kontrollálni ennyi eszközt a légtérben? Ezzel kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy a mezőgazdasági permetezésnek van egy hatalmas könnyebbsége azzal, hogy nem lakott területen történik. Ebből kifolyólag eseti légtérengedélyre nincs szüksége a pilótának, elegendő egy mobilalkalmazás használata. Ebben az applikációban mindenki látja, hogy mely légterek vannak épp használatban, hol dolgoznak a pilóták. Szaniszló Mónika úgy véli, ha minden a tervek szerint halad, akkor a következő mezőgazdasági év kezdetére megtörténhet az első pilóták kiképzése, és remélhetőleg a növényvédő szerek kijuttatásának engedélyezése is, így 2023-ban már akár Fejér megye termőföldjein is előfordulhatnak a mezőgazdasági gépek körül ólálkodó eszközök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?