Borászat modern megközelítése: acélcsarnok

Borászat modern megközelítése: acélcsarnok (x)

agrarszektor.hu
Először talán tájidegennek tűnhet együtt egy borvidék és egy acélcsarnok gondolata. Mitől lehet mégis működőképes, sőt kézenfekvő egy borászati vállalkozást ilyen épülettel bővíteni?Alábbiakban összefoglaltunk néhány ötletet és érvet, miért érdemes mégis komolyan megfontolni ezt a lehetőséget.

Az acélcsarnokok ma is leggyakrabban általánosan mezőgazdasági és ipari tevékenységhez kapcsolódó funkciókat látnak el, jóllehet egyre inkább kezdenek kinőni ebből a szerepből. „A Frisomat elmúlt 31 éves magyarországi működése alatt sok vállalkozás meglátta a fantáziát magában az acélban is, mint építőanyagban. A cég rendkívül gyors és könnyű kivitelezhetőségű csarnokokat kínál, amiből pedig lehetőségek széles tárháza adódik, és újfajta rendeltetéssel megtöltött épületek születnek.” - mondta Raport László, a magyar cég élén ezt a folyamatot közelről látó ügyvezető.

Egyszerűen megválaszolva: napjaink építészeti trendjei, a turizmus és a mezőgazdasági igények hármasának találkozása teszi mindezt lehetővé, sőt indokolttá.  

A turizmus gasztronómiával karöltött változata vált a legdinamikusabban fejlődő szegmensé, ezen belül is új ágként kezdi kinőni magát a borturizmus. Fogyasztói hobbivá vált a borkóstolás, de akár a borászati eszközök, eljárások, alapvető lépéseinek megismerése is, ezáltal a pincelátogatások is. Itt kerülnek képbe napjaink felhasználói igényei, illetve építészeti újításai. A borkészítésnek eddig leginkább otthont adó hangulatos pincesorokat több szempontból is kezdi kinőni ezt az igényt. Ma már nem csak üzemi keretek között termelő vállalkozások döntenek acélcsarnok mellett a szőlőfeldolgozás területéről, de kisebb, ám vendéglátás és vendégtér kialakítására nyitott cégek is. Léteznek továbbá olyan termelők is, akiknek esetében a szervezet kialakításakor még nem volt szükség, azonban idővel indokolttá vált foglalkozni az átalakuló igényekkel és ezekhez szabottan a vállalkozás fejlesztésével, mind folyamatokban, mind területben. Ez utóbbi miatt is bizonyulhatnak hasznosnak a Frisomat által építhető csarnokok, hiszen színben, méretben és egyéb egyéni elképzelésre szabható tulajdonságaikkal kínálnak sokrétű megoldást. Így válnak az acélcsarnokok a borászati szegmensben egy, a borkészítést, gasztronómiát és modern vendégfogadási kritériumokat is kiszolgálni képes épületté.

Egy acélcsarnok újszerű értelmezése

A Frisomat által gyártott, előre furatolt, hidegen hengerelt gyártástechnológiájú acélcsarnokok népszerűségének egyik oka, hogy rövid határidőn belül képesek számos eltérő funkcióhoz és igényhez alkalmazkodó épületmegoldást kínálni. Bár a cég épületeinek mérete átlagban 800 m2 körülire nőtt az elmúlt 1-2 évben, de kisebb, de nagyon szívesen építenek akár 100-120 m2-es épületeket, amelyek remek alapul szolgálhatnak bármilyen vendéglátás-központú funkciónak.

Ha egy építkezés vonatkozásában a fő szempontokat vizsgáljuk, úgy a Frisomat épületek szintén jól teljesítenek: rövid határidőn belül, nagy kreatív szabadságot, egyéni elképzelésre szabhatóságot biztosítanak, mindezt pedig felesleges hulladék keletkezése nélkül. Ezek a tulajdonságok teszik kedveltté az acélcsarnokokat a gyorsan fejlődő vállalkozások, úgy, mint a borászati gazdaságok épületfejlesztési és új épület beruházási terveihez.

Egy épület, több funkció, változatos megoldások

Felmerülhet a kérdés, hogy melyek is azok a tevékenységek, amik megférnek egy fedél alatt egy Frisomat csarnokban, ha pincészetünk vagy borházunk van. Az acélcsarnokok egyik legnépszerűbb alkalmazási területe a mezőgazdaság, azon belül is a tárolás, így egy szintén agrár ágazathoz tartozó szegmens kiszolgálására való alkalmassága nem kérdéses. A borászatok esetében elengedhetetlen kellékek és eszközök, mint az erjesztőtartályok, hordósorok vagy palackozott készlet tárolása megoldott a szendvicspanelekkel hőszigetelhető épületeben. A csarnokok ugyanakkor az említettek mellett teret adhat a címkézés, palackozás vagy szállításra történő előkészítés munkafolyamatainak is. A szigetelőréteg kivitelezésére is több lehetősége van: az említett panelek kitöltése megtörténhet kőzetgyapottal, de akár purhab használatával is, így a szüreti időszak után is egy fedél alatt oldható meg minden feladat.

A 12 színben elérhető külső Frisomat fémburkolat például borászat esetében remekül párosítható nyers faelemekkel a természetközeli hangulat megtartására, amennyiben erre van igény. Egy kis fantáziával gyorsan és egyszerűen tervezhető pincészeti alaptevékenységeken kívüli szerepekre is, mint például vendégek fogadására létrehozott kóstoltató tér vagy akár étterem.

Láthatjuk tehát, hogy a Frisomat csarnokok stabil, ugyanakkor hangulatos kialakíthatóságú megoldásokat kínálnak akár borászati tevékenységet űző vállalkozások részére is – főként, hogy előregyártott elemeiknek köszönhetően rendkívül gyorsan, akár 3-4 hét alatt felépülnek, így a legjobb választás lehet nagy ütemben fejlődő gazdaságok részére ezen a tradicionális értékeket őrző területen is.

Frisomat acélcsarnok és borászati inspirációk:

Frisomat megoldások borászatra

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?